Anna itsellesi lupa työskennellä täydellä teholla

Blogi | 27.4.2017

Nykyajan digitaalisessa maailmassa olemme jatkuvasti tavoitettavissa. Kannamme mukanamme koneita, jotka mahdollistavat 24/7 työskentelyn. Työn tekemisen kannalta tämä on edistyksellistä, mutta mielelle kuormittavaa. Työ on aina läsnä. Työn kuormituksesta aiheutuva stressi hankaloittaa yhteyttä omaan itseemme, luovuuttamme ja suorituskykyämme. Jos et ota välillä etäisyyttä työhön ja lataa akkujasi, et anna itsellesi lupaa työskennellä täydellä energialla. Uupuneena työskentely ei hyödytä ketään. Tärkeintä on, että pidät itsestäsi huolta.

Laita ensin oma happinaamarisi

Oman jaksamisen merkitys korostuu nykyajan suoritusyhteiskunnassa. Tunnista, mitä sinulle tapahtuu ja päätä miten voit muuttaa tilannetta. On se sitten puhelimen äänettömälle laittaminen työajan ulkopuolella, keskustelu esimiehen kanssa tai ein sanominen. Tällöin sinulle mahdollistuu muiden auttaminen. Osoita lempeyttä itsellesi.

Itsensä ajattelu ja itsestään huolehtiminen saattaa tuntua hankalalta ensi alkuun, mutta sitä kautta sinusta tulee parempi ihminen myös muille. Itsestään huolehtiminen ei ole itsekästä tai heikkoa.

istock-506139864

Tee yksi asia vähemmän

Työtehtävien kasaantuessa pyrimme usein tekemään vielä yhden asian. Yksi työtehtävä vielä. Tästä syntyy kierre ja sinun on hankalaa lopettaa töiden tekeminen. Työtaakka tulee yöuniin, jolloin suorituskykysi ja energiasi laskee entisestään.

Pysähdy hetkeksi. Miten saisit kierteen loppumaan? Voisiko työtehtäviäsi vähentää? Olisiko juuri nyt aika pitää pari päivää vapaata? Anna itsellesi lupa hellittää ja käännä katseesi itseesi päin. Huomaat saavasi vastaukset siihen, mikä elämässäsi pitäisi muuttua.

Leivo itsellesi hymy

Jos elämä pyörii vain työn ympärillä, saatamme unohtaa, mikä identiteettimme on työn ulkopuolella. Mitä minulle kuuluu? Mistä minä pidän?

Vietä enemmän aikaa tehden asioita, jotka piristävät mieltäsi. Ehkä saat energiaa metsässä samoilemisesta, joogasta, kirjoittamisesta, ystävien tapaamisesta, lukemisesta tai leipomisesta. Itsensä hoitaminen tuo esille parhaan mahdollisen version itsestämme. Mielen ja kehon huoltaminen mahdollistaa myös paremman työpanoksen.

Rosa Auffermann

Suunnittelija ja työsuojeluvaltuutettu

Kasper – Kasvatus- ja perheneuvonta ry


« Edellinen kirjoitus:

Seuraava kirjoitus: »

Haku