Aussipolitiikkaa

Blogi | 17.5.2017

kangaroo with baby joey in pouch
Kenguru ja vauva (kuva: istock)

Austraaliassa julkisuudessa keskustellaan samalla tavalla ja samoista aiheista kuin Suomessakin. Pääministeriä haukutaan ja parlamentissa riidellään ihan tuttuun tapaan. Nyt on esillä sukupuolineutraali avioliitto. Vaikka täällä on mahdollisuus rekisteröityyn parisuhteeseen, tasa-arvoisen avioliitto-oikeuden puolesta kampanjoidaan monella taholla ja tavalla. Pääministeri Turnbull miettii pitäisikö asiasta järjestää kansanäänestys.

Kymmenen tärkeimmän pörssiyhtiön toimitusjohtajat vetosivat julkisesti pääministeriin, että hallitus valmistelisi kiireesti avioliittolain, jotta päästäisiin tärkeimpiin eli maan taloutta koskevaan päätöksentekoon. Keskustelu kuumeni sekä Parlamentissa että mediassa. Rauhaneleenä kaksi poliitikkoa, asiasta vastakkaista mieltä olevat ystävykset, tapasivat pubissa olutkolpakon ääressä ja keskustelivat asiasta julkisesti. Johtopäätös: Olemme eri mieltä, mutta kunnioitamme toistemme mielipidettä. Tämä sai sosiaalisessa mediassa raivostuneen vastaanoton, jonka seurauksena poliitikkojen yhdessä nauttimaa olutmerkkiä alettiin boikotoida.

Someraivo näyttää olevan globaali ilmiö!

Länsi-Australian osavaltiossa pidettiin hiljakkoin parlamenttivaalit. Osavaltiota on pitkään hallinnut konservatiivinen Liberaali-puolue, joka on hallitusvastuussa myös liittovaltiotasolla. Pääoppositiopuolue on työväenpuolue Labor. Pienempiä toimijoita ovat Vihreät ja maaseutua edustava Country puolue. Häiriköksi vakiintuneeseen asetelmaan on muutama vuosi sitten noussut äärinationalistinen One Nation- puolue, jota johtaa värikäs Pauline Hanson. Länsi- Australiassa valta vaihtui kertarysäyksellä työväenpuolueelle.

Talouteen keskittyneen asialistan ohella vaaliteemaksi nousi yllättäen lasten rokottaminen. Pauline Hanson ja One Nation- puolue vastustaa rokottamista. Hän julisti, että vanhempien tulisi ainakin testauttaa lapsensa ennen kuin antavat rokottaa heidät. Kun hänelle kerrottiin, ettei sellaista testiä ole,hän pysyi kannassaan, koska ”tiesi” puhuvansa totta. Lopulta hän myönsi, että oli vain luullut niin. Ehkä liberaalien tappio aiheutui osaksi siitä, että puolue teki vaaliyhteistyötä Hansonin kanssa. Uusi Länsi-Australian pääministeri julisti, että nyt on luulemisen ja tyhmyyden aika ohi! Kohta vaalien jälkeen liittovaltion pääministeri Turnbull tuli julkisuuteen vaatimalla, että rokotamattomilta lapsilta on kiellettävä varhaiskasvatukseen ja kouluun pääsy.

Suomi näyttää perhevapaiden onnelalta

Olen yrittänyt seurata perhelainsäädäntöä, jota nyt uudistetaan monella tavalla. Perhevapaata halutaan lisätä 16 viikosta kahteenkymmeneen ja laajentaa isien perhevapaaoikeutta. Myös päivähoitoa ja varhaiskasvatusta tulisi kehittää, jotta äideillä olisi mahdollisuus osallistua työmarkkinoille. Useat tahot vetoavat jopa maksetuin ilmoituksin varhaiskasvatuksen puolesta aivan samoin argumentein kuin Suomessakin. Vaatimuksena on vähintään 15 tuntia varhaiskasvatusta viikossa.

Varsinainen päivähoito on todella kallista. Päiväkodit ovat yksityisiä, valtio kyllä valvoo laatua, mutta hinta määräytyy markkinoilla. Toki verovähennykset ovat käytössä joten lopputulema ei ehkä ole aivan mahdoton. Miltähän suomalaisperheestä tuntuisi maksaa 120 dollaria eli noin 90 euroa lapsen hoitopäivästä. Tunnen täällä muutamia lapsiperheitä ja joku on jäänyt yksinkertaisesti kotiin hoitamaan lapsia. Aika tavallista on tehdä lyhennettyä viikkoa ja työpäivinä luottaa isovanhempien apuun. Jotkut palkkaavat Au Pairin. Konstit ovat monet.

Täältä katsottuna Suomi perhevapaineen, kotihoidon tukineen ja subjektiivisine päivähoito-oikeuksineen näyttäytyy paratiisina. Tiedän kyllä, että perhevapaata käyttävät enimmäkseen äidit ja kotihoidon tuki mahdollistaa pitkän työmarkkinoilta poissaolon erityisesti niillä, joilla ei ole työtä mihin palata ja että päivähoito-oikeutta on nipistetty. Viilausta ja parantelua tarvitaan, mutta pohja on hyvä. Sokerina päällä vielä äitiysavustuspakkaus, joka on niittänyt täälläkin mainetta. Kyllä sitä ihastellaan, mutta usein kuulen kysymyksen millä tuo kaikki kustannetaan. With taxpayers´ money? Kyllä , verovaroista. Niin tehdään hyvinvointivaltiossa.

Helena Hiila-O`Brien

Kasperin hallituksen puheenjohtaja


« Edellinen kirjoitus:

Seuraava kirjoitus: »

Haku