Keskustelun tueksi

Toisinaan vaikeista asioista puhuminen voi olla helpompaa yhteisen tekemisen kautta.

Kuvassa kortii, joka kuvastaa kahta kotia vanhempien erossa sekä väsrikyniä ja mielialakortti, jossa tyttö.

Ruoan tekeminen yhdessä ja samalla jutteleminen.

Pehmolelunkin vanhemmat ovat eronneet

Aina lapset eivät halua puhua ääneen huolistaan. Kun ne sanoo ääneen, niistä tulee totta.
Huolen ulkoistaminen voi helpottaa erosta puhumista ja tunteiden näyttämistä. Voitte yhdessä ottaa tavaksi kysyä vaikkapa rakkaalta pehmolelulta, minkälainen olo sillä nyt on? Olisiko nallella jotain kerrottavaa meille? Mitä nalle ajattelee vanhempien erosta? Miten te voisitte lohduttaa nallea?

Minun perheeni – perhepiirustus

Tämän tehtävän parissa voi viettää lapsen kanssa rauhallisen piirustustuokion. Piirtämisen lomassa lapsen on helpompaa puhua. Lasta voi pyytää piirtämään paperille oman perheensä. Ketkä lapsi piirtää omaan perheeseen kuuluvaksi? Lasta voi myös pyytää kirjoittamaan tai voit auttaa kirjoittamaan perheenjäsenille puhekuplat. Mitä äiti tai isä sanovat? Entä sisko tai veli? Keitä muita läheisiä kuvassa on? Kertovatko kuvan henkilöiden ilmeet jotakin? Perhepiirustus on hyvä keino puhua lapsen kanssa, miten hän kokee tällä hetkellä perheensä ja keitä läheisiä hän liittää piirustukseensa. Perhepiirustuksen avulla voi myös puhua siitä, mitkä asiat ovat ennallaan. Eron jälkeenkin lapsen elämässä on läheisiä ihmisiä.

Vertaiskortit vanhempien eron käsittelyyn, joihin on koottu lasten ajatuksia vanhempien eroon liittyen. Vertaiskortit sopivat niin vanhemmille kuin ammattilaisille lapsen kanssa erotilanteesta puhumiseen.

Välikädessä -kirjassa nuoret kertovat kokemuksiaan vanhempien erosta, sen vaikutuksista elämään ja kuinka siitä selviää.

Kuvassa vertaiskortit vanhempien eron käsittelyyn. Kuvassa kortti, jossa lukee; Kaikki helpottuu ajan kanssa.

Haku