Tunteiden käsittely

Rohkaise lasta puhumaan tunteistaan, anna lupa kaikkiin tunteisiin. Joskus tunteista on helpompi puhua esimerkiksi tarinan tai leikin avulla. Kerro lapselle, että kaikki tunteet ovat normaaleja ja hyväksyttyjä. Voit nimetä tunteita lapsen avuksi: Näen, että olet surullinen. Haluatko puhua siitä? Näytä lapselle, että hänelle on aina tarjolla syli ja lohdutusta. Lapsen kanssa tunteita voi olla myös helpompi käsitellä jonkin yhteisen tekemisen kautta.

Kaikki maailman tunteet

Pohtikaa yhdessä lapsen kanssa, mitä kaikkia eri tunteita tiedätte? Voitte yhdessä kirjoittaa niitä paperilapuille. Laittakaa kaikki tunteet laatikkoon ja nostakaa sieltä vuorotellen tunnelappuja. Voitte täydentää laatikkoa myöhemmin uusilla tunteilla, joita on tullut esille.
Keskustelkaa, milloin teillä on ollut viimeksi laatikosta nostettu tunne. Mitä silloin tapahtui?
Milloin sinulla oli viimeksi sellainen tunne vanhempien eroon liittyen? Missä kohtaa kehoa tunne tuntuu?

Musiikin kuuntelu

Musiikin kuunteleminen vaikuttaa mielialaan. Usein peilaamme kuuntelemaamme musiikkia mielialaan ja musiikin avulla voi kertoa myös toiselle omista tunteistaan.

Elokuvan katselu yhdessä

Esimerkiksi elokuvassa INSIDE OUT -Mielensopukoissa käsitellään erilaisia tunteita ja tunteiden säätelyä.

Tunnepeli avuksi tunteiden käsittelyyn ja pohtimiseen.

Mielialakäärme

Kuvassa mielialakäärme, jossa tunteeit väritetty eri väreille. Kuvassa lukee tunteet; rauvo, suru, lempeys, rakkaus, ilo, ikävä, viha.

Lasten eroryhmät ja nuorten erotyöpajat

Tukea vanhempien eron ja sen aiheuttamien tunteiden käsittelyyn tarjoaa myös lasten eroryhmät ja nuorten erotyöpajat.

Haku