VOIKUKKIA-vertaistukiryhmä
VOIKUKKIA-vertaistukiryhmä on tarkoitettu vanhemmille, jotka ovat kokeneet lapsensa huostaanoton tai sijoituksen. Ryhmän tavoitteena on vanhemman oman elämän ja selviytymisen tukeminen ja vanhemmuuden vahvistuminen sekä sitä kautta myös lasten hyvinvoinnin lisääntyminen.
VOIKUKKIA-ryhmässä on mahdollisuus käsitellä huostaanoton aiheuttamia tunteita ja saada niihin tukea muilta. Lapsen huostaanotto herättää monissa vanhemmissa voimakasta häpeää ja voi johtaa vetäytymiseen. Muihin saman kokeneisiin tutustuminen auttaa näkemään, ettei ole ainoa ja vähentää häpeän tunnetta. Ryhmään voi osallistua vaikka lapsen huostaanotosta tai sijoituksesta olisi kulunut aikaakin.
VOIKUKKIA-vertaistukiryhmä:
- Suljettu ryhmä eli osallistujat ovat samat läpi ryhmän
- Ryhmässä yleensä 4-8 vanhempaa
- Ohjaajina on 2 koulutettua ammattilaista, osassa ryhmistä on myös koulutettu vertaisohjaaja.
- Ryhmät tapaavat säännöllisesti noin 10 kertaa
- Yksi ryhmätapaaminen kestää parisen tuntia
- Tapaamiskerroilla käsitellään eri teemoja, tilaa on myös ryhmän omille toiveille
Miten pääset mukaan ryhmään?
VOIKUKKIA-vertaistukiryhmiä järjestetään eri puolilla Suomea. Tietoa alkavista ryhmistä kannattaa kysyä omalta sosiaalityöntekijältä. Ilmoituksia ryhmistä löytyy myös täältä.
Ennen ryhmän alkua ohjaajat tapaavat erikseen jokaisen ryhmästä kiinnostuneen. Tämän tarkoituksena on tutustua ennakkoon molemmin puolin ja kertoa tarkemmin ryhmän kulusta, aikatauluista ja teemoista. Samalla osallistujalla on mahdollisuus kertoa omat toiveensa ryhmän suhteen.
Vanhempien kokemuksia VOIKUKKIA-vertaistukiryhmästä:
”Olen ollut enemmän oma itseni kun olen voinut jättää raskaitakin asioita pois päästäni.”
”Ryhmässä oli avoin, luotettava, hyvä ryhmähenki. Oli helppo puhua vaikeammistakin asioista. Ymmärrystä riitti”
”Mahtava ryhmä. Saa paljon tukea sijoitukseen liittyvissä asioissa/ongelmissa. Ketään ei tuomita mikä on todella tärkeää. Meidät nähdään ihan tavallisina ihmisinä. Eikä katsota sitä mitä mahdollisia ongelmia meillä on.”
”Kiitos! Ryhmästä on ollut todella suuri apu jokapäiväisessä elämässä, se on auttanut minua hahmottamaan tilannettani paremmin. Kiitos kun järjestätte näitä ryhmiä!”
”Antoisa ja opin paljon, ja opin elämään sen kanssa, koska en ole yksin.”
Vanhempien kokemukset ovat ryhmäpalautteista.
