Sanna Välimäki: Juuret ja siivet

Blogi | 23.2.2022

Blogi on osa Kasperin 70-vuotisjuhlavuoden Hidas vanhemmuus-blogisarjaa.

Tänä vuonna juhlitaan! Kasper- Kasvatus- ja perheneuvonta ry täyttää 70-vuotta. Kasperin slogan on: ”Jokainen perhe on vähän huono”. Meille se tarkoittaa sitä, että meistä kukaan ei ole elänyt eikä elä täydellisessä perheessä. Jokaisella perheellä on sekä moninaiset, vaihtelevat, kiinnostavat ja polveilevat juuret, jotka näkyvät myös tänä päivänä. Erilaisten juurien lisäksi perheet kokevat myös monenlaisia murroksia, elämänkriisejä ja muutoksia, jotka haastavat perheiden tilanteita. Kasper ry on näiden murroskohtien asiantuntija ja perheiden tukija.

Omia juuriaan on hyvä tutkailla, jotta tietää mistä tulee ja miten menneisyys tässä päivässä vaikuttaa. Näin juhlavuonna Kasperin juuria penkoessa oli erityisen mielenkiintoista löytää tiedote Kasperin 20-vuotisjuhlista, joita on juhlittu vuonna 1973. Tuolloin tiedotteessa oli kuvattu sen hetkistä yhteiskunnallista tilaa näin:

puolet perheistä (toiminnan piirissä) oli rikkoutuneita: ongelmia olivat alkoholismi, perheriidat, avioerot, taloudelliset vaikeudet, pitkäaikaiset sairaudet. 1950-luvun puolivälissä tällaisia ongelmaperheitä oli 1/4, kymmenen vuotta myöhemmin luku oli kasvanut 50%”.

Onneksi kieli on seitsemänkymmentä luvulta muuttunut ja enää emme puhu ongelmaperheistä. Sen sijaan ongelmat ovat edelleen hyvin samanlaisia kuin 1950-luvulla. Perheissä on samanlaisia haasteita ja ongelmia myös tänään: erilaisia sairauksia, päihteitä ja riippuvuuksia, talouden haasteita ja eroja. Kasperilla näyttäisi siis edelleen olevan tehtävää myös vuonna 2022. Uutena ilmiönä on kuitenkin se, että olemme voineet tuoda enemmän perheiden eri jäsenten ääntä esiin ja 1970-luvulla täysin vaiettu ryhmä; huostaanotettujen lasten vanhemmat ovat saaneet kauttamme äänen ja vertaistukea.

Linnuilla sekä haaveilla on hyvä olla siivet. Kasper ry on itsekin murroskohdassa. Meillä on olemassa strategia, jonka mukaisesti autamme perheitä erilaisissa murroskohdissa. Lisäksi meillä on tahto kehittää ja uudistaa tekemistä ja osaamistamme myös tulevaisuudessa.

Tänä juhlavuonna vietämme juhlaa ”hidas vanhemmuus” teemalla. Hidas vanhemmuus sisällyttää ajatuksen siitä, että vanhemmuutta ei tarvitse suorittaa, vanhempana voi vain olla ja se on riittävää ja usein myös lapsille parasta. Juhlavuoden kunniaksi meillä alkaa tämän kirjoituksen jatkoksi blogisarja, jossa tunnetut suomalaiset kertovat vanhemmuudestaan ja perhe-elämästään suruineen ja iloineen.

Mukaan toimintaan pääset seuraamalla meitä eri kanavissa, osallistumalla toimintaan ja liittymällä jäseneksi yhdistykseen. Lämpimästi tervetuloa mukaamme juhlistamaan tätä vuotta ja auttamaan saamaan toiminnallemme vielä suuremmat ja kauemmas lentävät siivet, jolla voisimme tavoittaa yhtä useampia perheitä yhä moninaisemmissa tilanteissa.

Sanna Välimäki,

Kasperin toiminnanjohtaja


Haku