Erosta puhuminen

Kuvassa lukee: Lasten vinkit vanhemmille. Haluan tietää miksi erositte, kertokaa se niin, että ymmärrän. Kertokaa minulle, ettei ero ollut minun syytäni. Kertokaa mitä eron jälkeen tapahtuu. Kuka muuttaa ja minne? Lemmikit, kaverit, harrastukset, koulu ja lelut ovat minulle tärkeitä. Kertokaa mikä säilyy ennallaan ja mikä muuttuu. Kuuntele ja kysy mitä ajattelen, mutta älä pakota puhumaan. Pidä minua sylissä ja lohduta. Vietä kanssani aikaa. Anna minulle aikaa sopeutua muutoksiin ja uusiin ihmisiin elämässäni. Kysy ensin, että onko okei jos meille muuttaa uusia perheenjäseniä.

Lisää vinkkejä ja tehtäviä eron käsittelyyn lapsen kanssa täältä.

Erosta puhuminen lapsen ja nuoren kanssa

Ero koskettaa jokaista perheenjäsentä ja jokaisella tulisi olla mahdollisuus ikätasoiseen ja puolueettomaan keskusteluun. Lapsi käsittelee vanhempien eroa elämänsä eri kehitysvaiheissa uudelleen ja tarvitsee siihen vanhempien tukea. Koskaan ei ole liian myöhäistä puhua erosta.

Lapsen kanssa saattaa olla vaikeaa löytää oikeaa hetkeä, jolloin puhua erosta. Kannattaa miettiä missä ja milloin aiheesta juttelee, kuten ruokapöydän ääressä tai sellaisessa tilassa, missä tavallisesti tulee juteltua lapsen kanssa niitä näitä. Muistathan myös kertoa lapselle, että hänellä on oikeus kysyä asioista, ja että sinä olet valmis kuuntelemaan häntä.

Olin vanhempien erotessa 3-vuotias. En enää muista miksi vanhempani erosivat, mutta nyt 14-vuotiaana mietin sitä.

“Vanhempani erosivat ja usein minusta tuntuu, etten tiedä mitä tapahtuu seuraavaksi.”

Lapsen ikätason huomioon ottaen, lapsen on hyvä saada selitys vanhempien erolle. Lisäksi lapsen on tärkeää saada tietoa hänen elämäänsä koskevista muutoksista. Lapsi voi syyllistää itseään vanhempien erosta, jos asiasta ei ole kunnolla lapsen kanssa keskusteltu. Lapselle tulee painottaa, että ero on vanhempien välinen asia, eikä lapsi ole millään tavalla syypää eroon eikä voi vaikuttaa eropäätökseen. Toive vanhempien yhteenpaluusta voi kestää lapsen mielessä vielä pitkään eron jälkeen.

Jos mä en olisi kiukutellut niin paljon, vanhemmat ehkä olisivat vielä yhdessä. Olikohan ero sittenkin mun syytä?

Ikävöin vanhaa yhteistä kotia. Se tuo mieleen kivoja muistoja koko perheestä.

Minulle on ollut tosi tärkeää se, että mun vanhemmat ovat joskus rakastaneet toisiaan.

Kuvassa lasten kirjoittamia post-it -lappuja. Lapuissa lukee; puhuminen,, älä riitele, kertokaa vanhemmat lapselle, että miksi te eroatte, koska lapsi saattaa luulla, että ero on hänen syy.

Lapsen sopeutumista uuteen tilanteeseen helpottaa, kun erosta huolimatta jotkut asiat pysyvät muuttumattomina esim. koulu, päiväkoti, kaverit ja harrastukset. Tutut rutiinit ja ajan antaminen tuovat turvallisuuden tunnetta lapselle.

Mun perheeseen on tullut monta uutta ihmistä. Aluksi sen tuntui tosi oudolta, mutta hiljalleen alan tottua siihen.

Lapsella pitää olla lupa ja mahdollisuus ajatella hyvää molemmista vanhemmista. Tämä on yksi isoin lasta suojaava tekijä erossa. Lapsen suhdetta molempiin vanhempiin tulee kunnioittaa ja tukea. Rohkaise lasta puhumaan tunteistaan, anna lupa kaikkiin tunteisiin.

On tosi kurja kuunnella, kun toinen vanhempi luettelee toisesta vain huonoja puolia.

Joskus kun olen oikein surullinen, auttaa kun saan olla vaan kainalossa ihan hiljaa.

Hyvä Kysymys sivustolla voit käydä katsomassa videon Lapsen tunteista erossa.

Lisää vinkkejä ja materiaalia erosta puhumiseen lapsen kanssa löytyy myös Viola Ry:n Kuka huomaa mut? -hankkeen sivuilta.

Haku