Eroteemaisia satukirjoja

Kasperin nykyhetki, 2021, Elsa 10 vuotta

Kasperin nykyhetki on tarina Kasper käärmeestä, kenen vanhemmat ovat eronneet. Tarinassa kuvataan hienosti ja humoristisella otteella Kasperin elämää kahdessa kodissa. Tarina on sopivan lyhyt luettavaksi esimerkiksi erovertaisryhmässä. Tarinan on kirjoittanut ja kuvittanut 10 vuotias Elsa.

Kasperin nykyhetki on ladattavissa täältä.

Minulla on kaksi kotia, 2013, Melanie Walsh

Suunnattu: Pienille lapsille

Teema: Vanhempien eron jälkeinen lapsuus, asuminen kahdessa kodissa, perhe

Kirja kertoo hyvin yksinkertaisesti, miten kirjan lapsen elämä etenee arjessa, kun on kaksi kotia. Kirjassa on paljon kuvitusta ja teksti helposti ymmärrettävää ja luettavaa.

Tyttö 17v.

Nähdään taas, isä, 2008, Brigitte Weninger, Christian Maucler

Suunnattu: Lapsille noin 7-10 vuotiaille (mahdollisesti myös nuoremmille luettuna)

Teema: perhe, vanhempien ero, isän näkeminen harvoin

Kirja kertoo Tommi nimisestä pojasta, joka asuu äitinsä kanssa vanhempiensa eron jälkeen. Tommi ihmettelee miksi isä lähtee aina pois sen jälkeen kun he ovat viettäneet kivan päivän yhdessä.

Tyttö 17v.

Siili ja taikakorut, 2009, teksti: Annika Grahn, kuvitus: Tuija Piepponen

Siili ja taikakorut kirja kertoo pienestä siilistä, jonka vanhemmat ovat eronneet. Koulusta annetaan tehtäväksi kirjoittaa omasta perheestä, mutta Siiliä harmittaa ettei hänellä ole samanlainen perhe kuin hänen ystävillään on. Siiliä puristaa usein sydämestä, mutta hän saa apua ja ymmärtää, että molempien vanhempien kanssa on kiva tehdä omia juttuja.

Kirja sopii hyvin vähän nuoremmille lapsille, joiden vanhemmat ovat eronneet. Kirjaa voi lukea esimerkiksi iltasaduksi ja siinä on paljon värikkäitä kuvia. Tarina Siilistä helpottaa lasta käsittelemään eroa ja kahdessa kodissa asumista.

Arvostellut: nuori 16v.

Kahden maan Ebba, 2017, Riikka Ala-Harja

Kirja kertoo nelosluokkalaisesta Ebbasta, jonka toinen koti on Suomessa ja toinen Saksassa. Ebban vanhemmat ovat eronneet ja Ebba kulkee kahdenkodin ja maan välillä. Kirjassa Ebba pohtii ikävää, kahden kodin välillä kulkemista sekä kotien erilaisia sääntöjä. Ebba myös käy läpi uusperheeseen liittyviä tunteita.

Kirjassa käsitellään vanhempien eroa ja siihen liittyviä tunteita lapsen näkökulmasta. Ebba kuvaa kirjassa kuinka aikuiset voivat tietää mitä lapsi kokee, mutta eivät ymmärtää. Kirjassa tulee hyvin esiin lapsen tapa ajatella elämän ja arjen asioita, mikä lapselle on tärkeää ja oleellista. Lukusuositus sekä lapsille että aikuisille, yhdessä tai erikseen.

Kuva kirja Kahden maan Ebba kannesta.

Pikku punkkarin romurinkka, 2017, Ulla Pulkka ja Sakari Kannosto

Kirjassa Pikku Punkkarin vanhemmat eroavat ja isä muuttaa uuteen kotiin, uuden perheen luo. Pikku Punkkaria mietityttää kuinka upea tuo uusi perhe onkaan, miksi isä saa jättää Pikku Punkkarin ja monia muita suuria kysymyksiä. Näiden mietteiden ratkomisessa auttaa vanha lehmä ja punkkarin selässä kulkeva romurinkka.

Kirja kuvaa hyvin millaisia ajatuksia lapsi voi kokea vanhempien erotessa ja kuinka mietteet muuttuvat ajan kuluessa. Kirja sopii hyvin monen ikäisille lapsille ja miksei aikuisillekin. Kirjan upea kuvitus ja humoristinen ote tuo lohtua ja mahdollistaa hyvinkin suoran puheen vanhempien erosta.

Avioerotus, 1997, Babette Cole (suom. Sinikka Sajama)

Kirjan päähenkilöinä toimiva sisarukset Paulus ja Iines, joilla on vaikeat vanhemmat. Kekseliäät sisarukset päättävät järjestää vanhemmille avioerotuksen tuodakseen rauhan perheeseen. Ratkaisu löytyy kahdesta talosta, joita yhdistää salainen tunneli, ja jossa kaikkea tarpeellista on kaksi kappalein.

Kirja kuvaa lämpimästi ja humoristisesti vanhempien riitelyä ja lasten syyllisyyden tunteita. Kirjassa lapset ovat aktiivisia toimijoita ja mahdollistavat kaikille onnellisemman elämän kahden kodin ratkaisullaan.

Rakkausliima, 2009, Kes Gray (kuvittanut Lee Wildish, suom. Terhi Raumonen)

Kirjan päähenkilönä on pieni poika, joka etsii rakkausliimaa korjatakseen vanhempien rikki menneen avioliiton. Rakkausliimaa ei löydy, mutta poika saa lohdutusta ja toivoa siihen, että vanhemmat yhä rakastavat häntä ja erosta selvitä, kun sen hyväksyy.

Runomittaan kirjoitettu kirja sopii hyvin pienille ja vähän isommillekin lapsille vanhempien eron käsittelyyn. Kirjassa käydään läpi monenlaisia tunteita mitä ero lapsessa voi herättää, ja auttaa lapsia hyväksymään eron osaksi omaa elämäänsä. Kirja vahvistaa lapsille ajatusta siitä, että ero ei ole lapsen syytä, ja että erosta huolimatta vanhemmat rakastavat häntä.

Kahden kodin välillä

Suunnattu: 8-12 vuotiaille (myös nuoremmille)

Teema: kahden kodin välillä vaihtelu, uudet perheenjäsenet, muuttaminen

Kirja kertoo Andy nimisen tytön näkökulmasta kahden kodin välillä vaihtelusta ja uusista perheenjäsenistä. Luin itse tämän kirjan vanhempieni erottua ja se auttoi minua paljon.

Arvostelijana tyttö 17v.

Haku