Lapsen mielipide on tärkeä

Tiedote | 15.9.2021

Tiedote
Julkaisuvapaa 15.9.2021

Perheet ovat eriarvoisessa asemassa eron jälkeen

Lastenvalvojan tehtävänä on vahvistaa lasta koskevia sopimuksia eron jälkeen. Kasper – Kasvatus –ja perheneuvonta ry:n tekemän lastenvalvojille suunnatun valtakunnallisen kyselyn mukaan lapsen mielipiteen selvittäminen toteutuu eritavoin eri puolilla Suomea. Lapsen ja nuoren mielipide tulee vuonna 2019 uudistuneen lapsenhuoltolain mukaan selvittää kun vanhemmat tekevät eron jälkeen sopimuksia lapsen asumisesta ja huollosta. Lapsen mielipiteen selvittäminen eron jälkeen on lastenvalvojien mielestä tärkeää, mutta yhtenäiset käytännöt ja ohjeet puuttuvat.

Lasten ja nuorten eroauttamisen asiantuntija Hanna Ristimäki kertoo: “Lapset ja nuoret haluavat kertoa oman mielipiteensä. Lapset kokevat, että asumisjärjestelyt vaikuttavat todella isosti heidän arkeen ja sen takia he haluavat olla mukana vaikuttamassa heidän elämään koskeviin ratkaisuihin. Tarvitaan valtakunnallisia ohjeita ja työntekijöiden lisäkoulutusta, jotta perheet voisivat saada laadukasta tukea asuinkunnasta riippumatta.” Ristimäen mukaan myös lasten mielipiteen selvittäminen ja huomioiminen sopimuksia tehdessä edesauttaisi perheille sujuvampaa arkea eron jälkeen.

Lapsilta kannattaa kysyä ainakin:

  • Mitkä ovat lapselle tärkeitä asioita arjessa?
  • Mikä on lapselle kodissa tärkeää?
  • Mikä lasta auttaa jos on ikävä toista vanhempaa?
  • Kannatta keskustella lapsen kanssa kouluun/ hoitoon kulkemisesta, harrastuksista ja kaverien näkemisestä ja lemmikeistä

Tärkeintä on, että lapsella on tunne, että erosta voi jutella ja omia ajatuksia sanoa. Lapselle on hyvä kertoa, että hänen ei tarvitse tehdä päätöksiä, vaan aikuiset kantavat arjesta vastuun.

Järjestämme aiheesta maksuttoman webinaarin 15.9. klo 14-15.30. Tervetuloa kuulolle.

Lisätietoja Kasperin lasten ja nuorten eroauttamisen asiantuntijoilta

Hanna Ristimäki
p. 0505704426
hanna.ristimaki@suomenkasper.fi

Salla Frisk
p. 050 3519593
salla.frisk@suomenkasper.fi

Haku