Mitä kaikkea mummon pitää jaksaa?

Blogi | 24.10.2016

isovanhemmuusjpg

Jos ei jaksa taikka taho, onko mummon kudottava pojan perheen huusholliin monta metriä räsymattoa kangaspuissa, ruusupoljennalla, kuten suvun naisilla on ollut aina tapana?

– Kädet ei olis nyt kippeet, jos olisin ymmärtänyt kysyä miniältä, mitä haluavat lahjaksi uuteen kotiin, kertoili mummo, kuukausien urakastaan viisastuneena.

Meneillään oli Kasperin ja Kataja parisuhdekeskuksen ”Isovanhemmuus voimavaraksi” –luento, ja liuta eri-ikäisiä mummoja ja pappoja vahvisti nyökkäilemällä, että jotain samaa on koettu täälläkin.

Ei näkynyt mummon mattoja pojan uuden kodin korkkausjuhlassa. Katseet keräsi keittiön kiiltävä kaakelilattia. Paljaana, ilman mattoja. Höh! Ruusupoljentamatot nöpöttivät rullalla vaatehuoneen hyllyllä. Jouluksi ehkä pääsevät lattialle.

Meitä mummoja nauratti ja samalla vihloi jostain päin rintakehää. Luulisi tässä iässä osaavan kysyä, mitä nuoret haluavat lahjaksi ja muutenkin? Eipähän vaan. Nyt kärvistellään ihan omasta syystä.

”Isovanhemmuus voimavaraksi” – luentokierros reissasi viime syksystä tämän vuoden kevääseen Pirkanmaan, Satakunnan ja Varsinais-Suomen alueella. Useampi sata mummua ja pappaa oli mukana tilaisuuksissa kuulemassa arjen tilanteissa tarvittavista taidoista. Tieto tuli tarpeeseen. Jokainen sana syötiin kuin isoon nälkään.

Moni asia tuntui kuulijoista liki uutiselta. Isovanhemmat ovat ihmisiä. Ristiriidat ja erilaisuus kuuluvat elämään. Mummulla on lupa sanoa ei, eikä papan tarvitse olla aina kiva.

Luentorunko kuori auki vaiettuja asioita, kuin sipulia ikään. Tunteiden kohdalla aloimme olla ytimessä. Isovanhempana olemiseen kuuluu monenlaisia tunteita, joskus ne ovat kipeitä ja vaikeita, mutta kaikkia niitä on lupa tuntea. Kun keho reagoi tunteisiin ja papalta nousee tukka pystyyn, ei se ole merkki siitä, että on huono pappa.

– Kiitos! huikkasi ikämies keskeltä salia.

Parituntinen yhdessäolo hujahti ohi ihan hetkessä. Kun puhumiselle oli annettu lupa, kysyttävää olisi ollut vaikka kuinka paljon. Isovanhemmat tarvitsevat lisää tietoa ja mahdollisuuksia keskusteluun. Aika on kypsä.

Anne Hievanen

luennoitsija, parisuhdeneuvoja, terapeutti

Eroperheet ja isovanhemmuus -koulutus Helsingissä 30.11 Tule mukaan! Lisätiedot ja ilmottautuminen


« Edellinen kirjoitus:

Seuraava kirjoitus: »

Haku