Muuttuva perhe

Blogi | 16.5.2016

Jos sinun pitäisi kuvata oma perheesi, ketä siihen kuuluisi? Omat vanhemmat ja omat sisarukset? Omat lapset ja puoliso? Nykyinen puoliso ja hänen lapsensa? Kaikki edelliset vai jotain ihan muuta?

Meillä kaikilla on vähintään yksi lapsuudenperhe. Jos vanhemmat ovat eronneet ja löytäneet uudet kumppanit tai lapsi on sijoitettu sijaisperheeseen, voi olla, että lapsuuteenkin kuuluu useita perheitä. Osa lapsuuden perheistä voi olla yhtäaikaisia ja osa peräkkäisiä. Myös perheenjäsenten käsitys siitä ketkä kuuluvat omaan perheeseen voi vaihdella paljon. Joskus perheenjäsenet asuvat yhdessä, joskus eivät.

On mielenkiintoista kuinka vahvana meillä elää käsitys ”ydinperheestä”, vaikka perheen käsite on jo yhden ihmisen oman elämän aikana melko joustava. Palataanpa alun kysymykseen – jos sinun pitäisi kuvata perheesi, ketä siihen kuuluisi? Pohdipa hetki miten vastaisit, jos sinulle esitettäisiin tämä kysymys, kun olet 10-vuotias, 40-vuotias ja70-vuotias. Luuletko, että vastaus on aina sama? Ainakaan omalla kohdallani ei.

Emme aina tule edes ajatelleeksi, että yhdenkin ihmisen elämään mahtuu monta perhettä ja eri elämäntilanteissa eri ihmiset mielletään perheenjäseniksi. Miksi siis perheen määritelmä on helposti niin pyhä? Meidän olisi syytä omaksua ajatus, että perheet ovat monimuotoisia, mutta myös jatkuvasti muuttuvia yksiköitä.

Pauliina Lehtinen
toiminnanjohtaja


« Edellinen kirjoitus:

Seuraava kirjoitus: »

Haku