Perusfaija on paras faija!

Blogi | 8.11.2019

Sportti-isi, ura-isi, nallekarhu-isi, futis-faija, koti-isi, sateenkaari-isi, yh-isi, remontti-isi, latte-isi, hipsteri-isi, etä-isi, nolo-faija… Isä, oletpa millainen vain, olet hyvä juuri sellaisena kuin olet, kunhan olet. Isänpäivän kunniaksi kysyimme Kasperin työntekijöiden lapsilta, mikä tekee isästä heille tärkeän. Vastausten perusteella näyttäisi siltä, että isejä arvostetaan paljon. Ollakseen hyvä isä ei tarvita ihmeitä. Lasten vastauksissa korostuu perusarjen arvostus, jota isät kannattelevat. Myös läsnäolon merkitys näkyi tärkeänä. Tässä vastauksista muutama paras otos:

“Isi on parempi leikkaamaan ruohoa, tekemään italian pataa ja löhöilemään sohvalla” – tyttö 11v. Vaikuttaisi siltä, että äideillä on paljon opittavaa iseiltä. Ruoka voi joskus valmistua Jalostajan pussista ja sohvalla löhöilyllä on turvallisen läsnäolon vaikutus lapsiin. Ehkä nurmikon isi voi leikata kuitenkin jatkossakin. Me äidit ei haluta astua isien tontille.

“Isä osaa leikkiä paremmin kuin äiti.” -poika 3 v. “Kun oltiin pieniä, isä rakensi legoilla meidän kanssa (melkein innokkaammin kun me). “- poika 13 v. On mahtavaa, että iseillä on kyky heittäytyä leikkiin ja antaa mielikuvituksen lentää. Aina ei tarvitse olla aikuisen roolissa ja yrittää kasvattaa, vaan yhdessä tekeminen ja läsnäolo hoitaa homman kuin itsestään. Hyvä faijat!

Isä laittaa hyvää ruokaa ja isän kanssa on kiva leipoa.” -poika 13v. Nykyisät näyttävät lapsilleen, että kotityöt, ruuanlaitto ja esimerkiksi leipominen ovat ihan arjen perusjuttu iseille. 1970-luvulla asiat olivat pikkaisen toisella lailla. Meillä 70-luvun lapsilla päivälliseksi oli lämmitettyä kaupan valmismakaronivuokaa, jos äiti oli iltavuorossa. Kiitos modernit isät perinteisten sukupuoliroolien rikkomisesta!

“Isän pitäisi olla aina mukana koska äidillä ei ole koskaan nenäliinoja. -poika 12v. “Isä halaa joka päivä.-poika 13 v. Isät hoivaavat ja huolehtivat siinä missä äiditkin. Isät osaavat olla helliä ja herkkiä ja isin syli on turvallinen paikka olla. Isien merkitystä hoivaajina ei pidä väheksyä!

”Koska iskä välittää ja auttaa mua monissa asioissa ja on esim. opettanut, miten hoitaa mopoa.” – poika 15 v Isä huolehtii ja maksaa harrastukset / antaa rahaa” – poika 17v. Isät ovat tärkeitä elämän opettajia, eivätkä äidit monestikaan yllä samalle tasolle. Harrastuksissa tukeminen on isien erityisalaa ja monesti sydämen asia. Yhdessä vietetty aika harrastusten parissa on lapsille korvaamatonta. Isien käytännön opit muistetaan ja ne kantavat elämässä pitkälle.

“Tuntuisi siltä, ettei olisi mitään, jos ei oli iskää – tyttö 11v “Se on mun iskä ja se huolehtii musta – Tyttö 14 v. Mitä tähän nyt enää lisäämään. Lapset sanovat sen parhaiten.

Hyvää isänpäivää kaikille iseille, isäpuolille ja isähahmoille!


Haku