Rise&Shine, people!

Blogi | 4.6.2020

Yksi tutustumiskohteista New Yorkin matkallamme viime marraskuussa oli Rise Magazine . Tästä kohteesta olin itse etukäteen ehkä eniten innoissani, enkä turhaan!

Rise Magazine on vanhemmilta vanhemmille lehti, jota julkaistaan sekä painettuna että verkossa. Kirjoittajat ovat vanhempia, joilla on oma kokemus lapsen huostaanotosta tai lastensuojelusta ja aiheet vaihtelevat vanhempien kokemuksista eri tilanteita koskeviin neuvoihin ja ohjeisiin. Risessä on töissä tällä hetkellä 10 ihmistä, joista puolet kokemusasiantuntijoita.

Vanhemmat tulevat toimintaan mukaan kirjoituspajojen kautta, joita järjestetään yhdessä vanhempien kanssa työskentelevien tahojen kanssa. Yleensä vanhempia on yhdessä ryhmässä 6-8 ja ryhmä kokoontuu 16 viikon ajan 2 tuntia viikossa. Jokaisella kerralla tarjolla on kirjoittamisen lisäksi syötävää ja keskustelua. Pajassa vanhemmat saavat tukea niin oman tarinansa työstämiseen kuin tekstien kirjoittamiseenkin.

”If you are gonna tell your story, you got to know your story”

Kirjoittaminen on kuitenkin vain osa tarkoitusta: oman tarinan haltuun ottaminen ja sen kirjoittamisen kautta näkyväksi tuleminen yhdessä toisten vanhempien kanssa vahvistaa vanhempia monella tapaa.

Koska teemat ovat rankkoja, sisältyy tapaamisiin aina myös kevyempää kirjoittamista. Ja nauruakin! Jeanette Vega, vanhempi joka on itse tullut Risen toimintaan jo vuonna 2008, sanoi huumorin ja naurun olevan suorastaan välttämätöntä vanhempien kanssa ja samaa olemme me todenneet täällä Suomessa Voikukkia-ryhmissä. Kun vertaiset kohtaavat rankkojen asioiden yhdistäminä, löytyy yhteinen ilokin yleensä helposti.

Kirjoituspajojen lisäksi Rise järjestää vanhemmille Rise&Shine-koulutuksia (Mikä nimi! Melkein tekisi mieli ottaa tavoitteeksi Suomessa jonkun yhtä toivoa ja tulevaisuutta täynnä olevan jutun kehittely vanhemmille! Tai tarkemmin: Ilmapiirin ja asenteiden muokkaaminen sellaiseksi, että se on mahdollista. Jo pelkkä nimi kutsuu näkemään vanhemmat aktiivisina toimijoina eikä vain toimien kohteena.) Rise&Shine koulutus on kirjoituspajoja laajempi kokonaisuus, jossa 4 kuukauden aikana kolmena päivänä viikossa vanhemmille opetetaan kirjoittamisen lisäksi puhumista julkisissa tilanteissa ja fokusoituneempaa otetta myös sisältöihin. Kenelle kirjoitat/puhut, mihin haluat sillä vaikuttaa ja miten.

Kaikki tapaamamme vanhemmat, jotka olivat kukin olleet Risen toiminnassa vaihtelevia aikoja, puhuivat prosessin voimaannuttavasta vaikutuksesta. Oman tarinan työstämisen ja kouluttamisen lisäksi Rise tarjoaa vanhemmille mahdollisuuden osallistua koulutusten jälkeen toimintaan aina juuri sen hetkisten kykyjensä ja voimavarojensa mukaan ja sitä kautta mahdollisuuden kasvaa ja kehittyä samalla, kun kokee tekevänsä jotain merkityksellistä.

Osallistuminen on erilaisia projekteja ja kokonaisuuksia, joissa kukin voi ottaa itselleen sopiva roolia.

Risen kanavissa julkaistavien vanhempien tarinoiden lisäksi vanhemmat ovat mm. kirjoittanee sarjan esitteitä (TIPS) vanhemmille. Esimerkiksi lapsen tapaamisiin liittyen esitteestä löytyy tietoa ja ohjeita miten valmistautua tapaamiseen, miten voi omalta osalta vaikuttaa tapaamisen sujumiseen jne. Tänä kummallisena keväänä 2020 sarjassa on julkaistu esite myös koronarajoitus vaikutuksesta tapaamisiin. Risen toimintaa kuvaa hyvin, että teksti alkaa lauseella:

We know that if you’re visiting your children in foster care only by video or phone because of the pandemic, you are suffering.

Tämä kuvaa hyvin sitä, miksi Risen toiminta saa vanhemmat voimaantumaan. Ihmisenä näkeminen ja sen näyttäminen, äänen sanoittaminen, tekee ihmisen näkyväksi myös itselleen. Eikä maksa mitään. Mihin kaikkeen tätä voisimmekaan lisätä niin näinä poikkeusaikoina kuin uuden normaalin joskus tulevaisuudessa koittaessa? Saanko haaveilla tilanteesta, jossa ihmisenä näkeminen ja ihmisten vahvistumiseen tähtääminen, niin lasten kuin vanhempienkin, on meillä kaikessa lastensuojelussa ja perhepalveluissa normi? Sellaisen uuden normaalin haluaisin.

Mareena Heinonen

VOIKUKKIA-toiminta


Haku