Ei jätetä isovanhempiakaan yksin!

Blogi | 17.8.2021

Isovanhemmat, mummot, papat, ukit, mummit, vaarit ja kaikki muut.


He vievät metsään ja museoon, lukevat ja laulavat, kuuntelevat ja halaavat. Tekevät ruokaa ja opettavat leipomaan, laskemaan, kaikki värit ja lintujen nimet. He hassuilevat ja toruvat, ovat hiljaisia ja kovia puhumaan. He voivat kuulua arkeen tai juhliin, lomiin.

Kaikkea tätä, jotain näistä tai jotain ihan muuta. Monen lapsen elämässä isovanhemmilla on suuri merkitys. Ja lapsenlapsilla isovanhemmille.


Isovanhempia on monenlaisia. Heidän ja lastenlasten suhteet toimivat eri perheissä monin eri tavoin, isovanhemman rooli voi olla monenlainen.


Niin myös lastensuojelun sijaishuollossa.


Ikävä, huoli, rakkaus, ilo, hätä, tietämättömyys, suru, välittäminen, rakkaus. Ja häpeä, monenkasvoinen.


Isovanhempien puheissa sijoitetuista lapsenlapsistaan vilahtelee monenlaisia tunteita, mutta kyllä niistä päällimmäisenä aina tuntuu kuuluvan rakkaus.


Samoin tarinoissa tulee esiin monenlaisia tunteita lapsenlapsen vanhempaa, omaa lasta kohtaan. Osa kantaa syyllisyyttä tai häpeää omasta vanhemmuudestaan tai siitä, millaisiksi välit omaan lapseen ovat muodostuneet. Joku taas tuntee raivoa tai toivottomuutta aikuisen lapsen tilanteesta. Toinen tuntee ylpeyttä oman lapsen vanhemmuudesta haastavassa tilanteessa.


Isovanhempien roolit ovat moninaiset myös sijaishuollossa. Joku oli lapsen pääasiallinen arki-aikuinen ennen sijoitusta, mutta ei enää juurikaan näe lasta. Toinen on ottanut isompaa roolia nimenomaan sijoituksen myötä. Yksi haluaisi olla lapsenlapsen tukena, mutta ei tunnu löytävän keinoja siihen. Jollekin suhde lapsenlapseen on säilynyt ihan entisellään sijoituksen aikanakin.


Kokemuksia on monenlaisia, mutta paljon on yhteistäkin! Usein asiat helpottavat sillä, että voi puhua toisten samaa kokeneiden kanssa. Kuulla, nähdä ja tuntea, ettei ole ainoa.


Voikukkia-toiminta järjestää yhdessä Kakspy ry:n kanssa oman vertaistuki-illan isovanhemmille verkossa.

31.08.2021 kello 17-18.30

27.09.2021 kello 17.30-19

26.10.2021 kello 17.30-19

30.11.2021 kello 17.30-19

tule mukaan!


Haku