Jokainen perhe on joskus vähän huono, vai sittenkin täydellinen?

Blogi | 24.11.2023

Järjestimme Kasperissa lapset mukaan töihin päivän. Ja voi millainen päivä se olikaan! Se oli päivä täynnä vauhtia ja kysymyksiä siitä, milloin syödään, hässäkkää ja iloa. Meillä oli Kasperin toimisto täynnä eri ikäisiä lapsia. Lapsia, joita selvästi jännitti tulla vanhempien työpaikalle. Ensimmäisenä selvitimme yhdessä lasten kanssa, millaisia töitä Kasperissa tehdään. Päivän loputtua yksi lapsi totesi, että työnteko on aika rankkaa, mielläkin (lapsilla) oli kolme palaveria samana päivänä, KOLME! Yhdessä näistä palavereista pohdimme lasten kanssa mitä lapset ajattelevat sloganistamme ”Jokainen perhe on joskus vähän huono”.

Lapset kertoivat, että: ”Kuulostaa siltä, että perheet olisivat huonoja, mutta ei ne ole. Perheet on tärkeitä. On ihanaa, kun on perhe, kaikilla ei ole. Parasta perheessä on koira. Ja isin kanssa tykkään mennä soittohuoneeseen. Jokainen perhe on rakas. Parasta perheessä on perheenjäsenet ja lemmikit ja se kun saa karkkia. Meidän perheessä on kivaa silloin, kun ollaan yhteisellä reissulla ja Super Parkissa. Meidän perheessä on kivaa lomailla. Se on kivaa kun vanhemmat tuo yllätyksenä kotiin jotain hyvää. Ja se on tärkeää, että vanhemmat mahdollistaa harrastukset. Se on myös tärkeää, että tehdään yhdessä asioita, käydään kaupassa ja uimahallissa. Tärkeetä on se, että perheessä ollaan kilttejä.”

”Silloin perhe on vähän huono, jos siellä on väkivaltaa, sekin on huono, jos vanhemmilla on liian paljon töitä tai jos kaikkeen sanotaan ei. Joskus jokainen käyttäytyy huonosti ja jokaisessa perheessä riidellään. Jokainen perhe joskus mokaa, se on, niin kuin kaatuisi pyörällä.”

”Jokainen perhe tekee virheitä, aina ei voi tehdä oikein. Meidän perheessä iskä teki väärän valinnan töissä. Ja virhe on myös sellainen, et ottaa sellaista ruokaa mitä ei saa syödä. Virheet on kuin trampoliini. Et tuntuu, että menisi alas, mutta sieltä alhaalta sitten ponnistaa ja tekeekin hienon hypyn.”

”Jokainen perhe on täydellinen.”

Kiitos lapset upeasta päivästä ja niin viisaista ajatuksista! Vanhempana tulee aivan liian usein keskityttyä siihen millä kaikilla tavoin olen pilannut lapseni, niin nyt näitä vastauksia kootessa, tunsin vain suurta rakkautta ja ylpeyttä, ainakaan näiden lasten arvomaailmaa ei ole pilattu. He kaipaavat yhdessä oloa ja turvaa tehdä ja touhuta. Turvaa olla lapsi.

Reetta Toivonen,

Asiantuntija, äiti.


Haku