Kenen kanssa haluaisit puhua isyydestä?

Blogi | 4.11.2020

Isätarinat ovat kiehtovia! Olen kuullut niitä paljon, alkujaan pääasiassa työhöni kautta. Kysyn isiltä usein, että kenen kanssa olet puhunut isyydestäsi ja erityisesti suhteesta lapseesi. Vastaus on usein ”en kenenkään”, kun kukaan ei ole kysynyt”. Tämänpä vuoksi on helppo huomata ja kuulla, kuinka mielellään he tästä vähän puhumastaan aiheesta alkavat kertoa.

Työssäni kuulemiin isyystarinoihin liittyy usein koskettavia taustatarinoita ja haasteita. Hankaluuksista huolimatta niissä kuuluu kaipausta, pettymystä, huolta, lapsen merkityksen pohtimista ja rakkautta. Joskus lapsen merkitys on kasvanut niin suureksi, että isä on hänen vuokseen tehnyt isonkin elämänmuutoksen. Siitä on ollut vaikuttavaa ja koskettavaa kuulla.

Vanhempien ääni lastensuojeluun -osallisuushankkeessa keräämme ja viestimme eteenpäin vanhempien kokemuksia lastensuojelusta. Lastensuojelussa isät voivat perinteisesti olla sivuraiteilla jopa perheestään, mahdollisesti jo ennen asiakkuutta. Toisinaan käy kuitenkin niin, että isä on lopulta kaivattu voimavara ja tuleva lasten huoltaja. Tällaisen tarinan olen ilokseni ehtinyt hankkeessa jo kuulla. Tie tähän lopputulokseen oli pitkä, mutkikas ja kuoppainen, ennakkoluuloja täynnä. Arjen haastavuudesta huolimatta isän äänestä ja tavasta kertoa isyydestään huokui onni.

Tarinan onnelliseen loppuun vaikutti suuresti yksi sosiaalityöntekijä. Isä kuvaili työntekijää näin: kaukaa viisas, osasi arvioida tuen tarpeen huomioiden mahdolliset takapakit, loi uskoa ja toivoa. Työntekijä soitti kysellen kuulumisia ja hänelle uskalsi puhua myös vaikeuksista ilman pelkoa, että lapset viedään pois. Isä koki vahvasti tulleensa kuulluksi, nähdyksi ja autetuksi. Hänet kohtasi työntekijä, joka oli kuulemastaan aidosti kiinnostunut ja empaattisesti utelias. Isän toive oli, että tällainen työntekijä sattuisi yhä useamman isän kohdalle.

Odotan uteliaana, millaisia tarinoita hankkeessa kaiken kaikkiaan kuulemme. Isyyden tukemisen voimatarinoita haluaisin kuulla lisää. Mutta myös siitä, kokevatko isät tulleensa kuulluiksi isinä. Millaisena ja miten heidän roolinsa nähdään lapsen elämän kannalta?

Kenen kanssa sinä haluaisit puhua isyydestä? Omastasi vai hänen? Oman isäsi, miehesi, lapsesi, jonkun sukulaisen, ystävän? Kenties jonkun asiakkaanasi olevan isän? Kysypä häneltä jotain hänen isyydestään ja seuraa uteliaana, millaisen vastauksen saat. Isänpäivän aikoihin isyydestä puhuminen käy luontevasti, kun asia on luultavasti myös isän mielessä.

Isyys on erilaista jokaisen isän kohdalla. Se herättää myös monenlaisia tunteita. Siksikin on niin tärkeää, että niitä voi kokea ja jakaa. Tärkeää se on myös erilaisissa perhekuvioissa ja -tilanteissa elävien lapsille. Innostusta, rohkeaa mieltä ja herkkää korvaa näihin tärkeisiin keskusteluihin!

Hyvää isänpäivää kaikille isille sekä isän roolissa toimiville!

Sari Hellsten, projektivastaava Kasper ry:ssä Vanhempien ääni lastensuojeluun -osallisuushankkeessa (2020-2022)

Jos olet isä, jolla on kokemuksia lastensuojelusta, kerro niistä meille. Oletko voinut kertoa isyyteesi liittyvistä toiveista ja odotuksista? Onko sinua tuettu suhteessasi lapsesi kanssa? Tai onko sinulla ideoita, miten asioita voi kehittää parempaan suuntaan? Ota rohkeasti yhteyttä: sari.hellsten@suomenkasper.fi .

Isät ovat toivoneet tapaamisia toisten isien kanssa. Tähän tartumme ensi keväällä yhteistyössä VOIKUKKIA-toiminnan ja Kirkkopalvelujen Erityisesti Isä -toiminnan kanssa. Tulossa on tapaamisia verkossa sekä kasvokkain Jyväskylässä ja pääkaupunkiseudulla.


« Edellinen kirjoitus:

Seuraava kirjoitus: »

Haku