Lapsen oikeus säilyttää lähisuhteensa

Blogi | 19.11.2020

Jokainen tarvitsee juuret. Oletko sinä äidin tai isän tyttö? Vai oliko isovanhemmat sinulle erityisen rakkaat? Tätä muistellessa: tuliko lämmin fiilis? Läikähtikö ehkä jossain sisälläsi? Lapsuusmuistot kulkevat läpi elämämme, hyvässä ja pahassa. Pysähdy hetkeksi miettimään: Se sinulle erityisen rakas henkilö lähisuvustasi, miten elämäsi olisi kulkenut, jos häntä ei olisikaan ollut? Mitä olisi jäänyt kokematta? Paljon hyviä muistoja ainakin. Ehkä turvaa ja rakkautta. Tunnetta siitä, että joku välittää.

Joskus elämä kulkee niin, että lapsi ei voi asua omien vanhempiensa tai lähisukunsa luona. Silloin arvioidaan, miten suhteita heihin ylläpidetään. On tilanteita, joissa arvioidaan lapsen edun mukaista olevan katkaista välit vanhempiin ja sukuun. Toisinaan näin käy, koska vanhemmat eivät kykene toteuttamaan vanhemmuutta huostaanoton aikana tai sen jälkeen, eivätkä saa tukea keneltäkään siihen. Tämä on kaikkien kannalta surullinen tilanne.

Lapsen kasvaessa sijaishuollossa hän alkaa usein miettimään, mistä minä tulen ja millaisia piirteitä minulla on vanhemmista, sisaruksista tai muista sukulaisista. Mikäli yhteys heihin kaikkiin on katkennut, saattaa olla hyvin vaikea muodostaa käsitystä siitä, kuka minä olen. Usein unohdamme, että sisarussuhteet ovat elämämme pitkäaikaisimmat ihmissuhteet. Miten voisimme tukea entistä paremmin sisarussuhteita sijaishuollon aikana? Aikuisten tulisi mahdollistaa sisarusten tapaamiset ja tarvittaessa olla siinä heidän tukenaan.

Lapselle, joka kasvaa ja elää sijaisperheessä muodostuu uusia tärkeitä ihmissuhteita. Sellaisia, jotka parhaimmillaan kantavat aikuisuuteen saakka. Pahimmillaan yhteys katkeaa lopullisesti. Lastenkodissa omaohjaajasta saattaa muodostua lapselle hyvin tärkeä ihmissuhde, mutta miten suhde jatkuu, kun sijoitus päättyy? Oletamme lapsen aina uudestaan ja uudestaan kiintyvän ja olevan valmis muodostamaan läheisiä ihmissuhteita.

Pysyvät ihmissuhteet ovat meille kaikille tärkeitä. Miten voisimme paremmin turvata lapselle tärkeitä ihmissuhteita, jotka tulevaisuudessa kantavat häntä elämän iloissa ja suruissa? Meillä vanhemmilla ja ammattilaisilla on paljon valtaa suhteessa lapsiin ja nuoriin. Lapsen oikeuksien päivänä haluamme muistuttaa, että lapsilla on oikeus säilyttää lähisuhteensa. Kuullaan me aikuiset aidosti lapsen tai nuoren mielipidettä siitä, keihin läheisiin he haluavat säilyttää yhteyden. Ei jätetä heitä yksin, tuetaan ja autetaan yhteydenpidossa niin lapsia kuin heidän läheisiään. Koska ne juuret.

Päivikki Mysirlakis, Vanhempien ääni lastensuojeluun -hanke

Mirjami Koivunen, Voikukkia -toiminta


« Edellinen kirjoitus:

Seuraava kirjoitus: »

Haku