Nuoret ja apu eivät kohtaa – nuoret tarttuivat toimeen

Blogi | 21.11.2023

“Ala-asteella mulla ei ollut tietoa mistään mielenterveyspalveluista. Löysin terveystiedon kirjasta lopulta tiedon, että kuraattorilla voisi käydä juttelemassa. Kuraattori taas ei ohjannut muiden palveluiden piiriin, vaikka olisin tarvinnut niitä. Mulla tuli omien kokemusten kautta pettymys yhteiskuntaa kohtaan ja haluan nyt vaikuttaa siihen, että muut lapset ja nuoret saisivat tarvitsemansa avun omaan tilanteeseensa oikea-aikaisesti.” Luna Ustaris 18v.

Nuorten mielenterveyden haasteet ja pahoinvointi ovat kasvaneet erityisesti koronavuosien jälkeen. Nuoret kokevat, että on vaikea löytää ja saada tarvitsemaansa apua tai avun saantia joutuu jonottamaan liian pitkiä aikoja.

Kasper ry:n ja Yhden Vanhemman Perheiden Liiton Nuorten erovaikuttajienryhmä tarttui toimeen ja järjestivät marraskuun alussa keskustakirjasto Oodissa Nuorten messut 2023. Tapahtumassa esiteltiin laajasti erilaisia nuorille suunnattuja palveluja. Nuoret halusivat tapahtuman avulla normalisoida avun hakemista, tutustuttaa nuoria palveluihin ja madaltaa palveluun hakeutumisen kynnystä, jotta tukea saisi jo varhaisessa vaiheessa, eikä vasta ongelmien kasauduttua. Monenlaisen psykososiaalisen tuen lisäksi nuoret voivat kaivata tukea myös työllistymiseen, Kelan palveluihin ja viranomaisten kanssa asiointiin.

Tällä hetkellä vietämme Lapsen oikeuksien viikkoa. Viikon teemana on Lapsen oikeus hyvinvointiin. Aikuisten velvollisuus on huolehtia, että jokainen lapsi ja nuori saa tarvitsemansa avun.


Haku