Nyt jos koskaan on aika puhaltaa yhteen hiileen!

Blogi | 26.3.2020

Poikkeusoloissa eläminen vaatii muutoksia meidän jokaisen arkeen. Työn (niille joita töitä vielä on) ja perheen yhteensovittaminen on monissa perheissä todellisella koetuksella. Huoli läheisistä, taloudelliset ja mielenterveydelliset haasteet elämässä saattavat kasvaa.

Eron jälkeinen yhteistyövanhemmuus voi olla koetuksella, kun monissa perheessä joudutaan neuvottelemaan uudestaan lasten asumisen rytmiä ja tapaamisia. Erityisen haastavaa aika voi olla eronneille vanhemmille, yhden vanhemman perheille ja uusperheille. Erityislapsiperheistä puhumattakaan. Milloin lapsen on turvallista vaihtaa kotia, milloin olisi syytä jäädä toiseen kotiin pidemmäksi aikaa kuin mitä on aiemmin ollut? Miten ainoana vanhempana tuen lasten koulunkäyntiä, hoidan päiväkoti-ikästä ja teen samalla omat työt ja kotityöt. Voi tuntua siltä, ettei tunnit vuorokaudessa riitä.

Nyt jos koskaan tarvitaan vanhemmilta joustamista, ja tukea toistemme vanhemmuuteen. Kaikilla vanhemmilla on omat vahvuutensa vanhempana ja niitä kannattaa nyt hyödyntää mahdollisuuksien mukaan. Voiko lapsi saada apua koulunkäyntiin vanhemmalta, jonka luona hän ei juuri sillä hetkellä ole? Entä jos on tilanne, että tapaamisia ei ole mahdollista järjestää. Millä muulla tavoin lapsi voisi pitää yhteyttä vanhempaansa? Miten olisi videopuhelut, piirtäminen tai kirjeen kirjoittaminen. Tai voisiko vanhempi lukea etänä iltasadun?

Eron jälkeen sopimuksista joustaminen ja yhteistyö ei aina ole vanhemmille helppoa, mutta auttaa kun pitää mielessä sen, että kaikki vanhempien välillä tapahtuvat hyvät asiat ja toimiva vuorovaikutus koituu lapsen eduksi. Lapset hyötyvät siitä, että vanhemmat puhaltavat yhteen hiileen, asuvatpa he yhdessä tai eri kodeissaan. Hyvä ja toimiva yhteistyö tuo lapsille turvaa siitä, että hänestä huolehditaan vaikka maailma ympärillä elää epävarmuuden aikaa. Yksi iso toive on vanhempien eron kokeneilla lapsilla on vanhemmilleen: Älkää riidelkö!

On ollut ilo huomata, miten monet organisaatiot ja tahot ovat ottaneet käyttöön tai lisänneet verkkopalveluitansa. Eroon ja erovanhemmuuteen liittyvissä kysymyksissä palvelee mm. Ensi- ja turvakotien liiton Apua eroon chat joka arkipäivä: http://apuaeroon.fi

Salla Frisk

Lasten ja nuorten eroauttaminen
Kasper- Kasvatus- ja perheneuvonta ry


Haku