Lapsen oikeudet erossa

Sinulla on oikeus tulla huomioiduksi sellaisena kuin olet

Jokainen lapsi kokee vanhempien eron eri tavalla. Myös sinulla ja sisaruksellasi voi olla eroon liittyen erilaisia ajatuksia ja voitte kokea asioita eri tavoin ja ajatella niistä eri tavalla. Kaikki eri tavat reagoida eroon ovat yhtä oikeita. Monet lapset ovat kertoneet, että heille on tärkeää viettää välillä aikaa kahdestaan oman vanhemman kanssa.

Vaikka me ollaan sisarusten kanssa koettu ihan samat asiat, niin jokaiselta tulee ihan eri stoori, kun ne kertovat sitä vanhempien eroa tai meidän lapsuutta.

Kuvassa lasten sitaatteja. Kuvassa lukee; Jos mä en olisi kiukutellut niin paljon, vanhemmat ehkä olisivat vielä yhdessä. Olikohan ero sittenkin mun syytä? Olisin halunnut tietää, että miksi he erosivat.

Sinulla on oikeus säilyttää suhde molempiin vanhempiin ja muihin sinulle tärkeisiin ihmisiin erosta huolimatta.

Vanhempien tulee huolehtia siitä, että voit myös eron jälkeen edelleen nähdä ja viettää aikaa myös muiden sinulle tärkeiden ihmisten kanssa. Sellainen voi olla vaikka isovanhempi tai kummi.

Joskus eron jälkeen voi molemmille tai jommallekummalle vanhemmalle tulla uusi parisuhde ja mahdollisesti saat myös uusia sisaruksia. Sinulla on oikeus määritellä ketä perheeseesi kuuluu.

Kuvassa lasten sitaatteja. Kuvassa lukee; Mun perheeseen on tullut monta uutta ihmistä. Aluksi se tuntui tosi oudolta, mutta hiljalleen alan tottua siihen. Vaikka toinen vanhempi muutti kauemmas ja näemme harvemmin kuin ennen, niin puhumme joka päivä videopuhelun. Tiedän, että hän silti rakastaa minua.

Sinulla on oikeus kuulla ja puhua erosta sekä tuntea tunteita ja näyttää ne.

Vanhempien ero on iso muutos, josta sinulla voi olla kysymyksiä tai erilaisia tunteita. Sinulla on oikeus tietää, miksi vanhempasi erosivat. Erossa voi olla sekä hyviä että huonoja puolia. Aikuiset voivat auttaa, kun kerrot mitä mietit tai tunnet.

”Puhuin mummille erosta. Se sanoi, että kyllä sinä siitä huolimatta voit elää ihan tavallista lapsen elämää.

Ikävöin välillä vanhaa yhteistä kotia, se tuo mieleen kivoja muistoja koko perheestä.

Ensin ero tuntui minusta aivan kamalalta, mutta sitten totuin siihen. Näen vanhempia usein, ei ne mihinkään hävinneet. Nyt keksin asiasta jo hyväkin puolia.

Sinulla on oikeus kertoa oma mielipiteesi sinua koskevissa asioissa

Erosta ei ole oikeita tai vääriä mielipiteitä, ja mielipiteesi asioista voivat myös muuttua. Sinun ei tarvitse valita puolta vanhempien välillä ja vanhemmat tekevät päätökset. Sinulla on myös oikeus olla sanomatta mitään, jos niin haluat.

Kuvassa lasten sitaatteja. Kuvassa lukee; Mua jännitti kertoa kavereille vanhemman uudesta puolisosta. Kun vaihdan kotia, haluaisin ettei heti kysyttäisi, miten toisen vanhemman kanssa meni.

Nämä lapsen oikeudet erossa pohjautuvat YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen. Tämä sopimus velvoittaa aikuisia toimimaan lapsen etujen mukaisesti. Lue lisää sopimuksesta täältä.

Viola Ry:n Kuka huomaa mut? -hankkeen Lapsen oikeudet erossa -korttisarjaan on koottu kymmenen lapsen oikeuden alle vanhemmalta vanhemmalle viestejä ja vinkkejä, kuinka huomioida lapsi erossa.

Miltä vanhempien ero näyttää lapsen silmin? Katso videomme täältä.

Haku