Lapset mukana -hanke

Lapset mukana – Lapset osaksi perheen päätöksentekoa -hanke (2023-2025) on kolmivuotinen projekti lapsen osallisuuden vahvistamiseen vanhempien erotilanteessa sekä maahan muuttaneissa perheissä.

Tutkimusten ja kokemuksien mukaan lapset eivät ole päässeet vaikuttamaan omiin asioihinsa riittävästi vanhempien erotilanteissa. Lapsen osallisuudesta puhutaan paljon, mutta ammattilaiset kaipaavat edelleen koulutusta ja yhtenäisiä työtapoja, jotta osallisuus toteutuisi lain määrittelemissä puitteissa.

Osallisuus käytäntöön yhteiskehittämisen keinoin

Hankkeessa käytetään yhteiskehittämisen menetelmää, jossa sekä vanhemmat, lapset sekä ammattilaiset ovat mukana kehittämistyössä. Kehitämme yhdessä lasten osallisuutta vahvistavia työkäytäntöjä ja menetelmiä vanhempien erotilanteeseen. Tuotamme myös tietoa aiheesta ja järjestämme tapahtumia, joissa jaamme tietoa eron kokeneille vanhemmille. Lisäksi vahvistamme lasten osallisuutta maahan muuttaneille perheille järjestetyissä tapahtumissa. Viimeisenä vuotena tulemme kouluttamaan eron kanssa työskenteleviä ammattilaisia valtakunnallisesti ja jaamme niitä menetelmiä, materiaaleja ja käytäntöjä, joita olemme yhdessä kehittäjäryhmien kanssa toteuttaneet.

Lapsen osallisuus monikulttuurisissa perheissä

Aiempi yhteistyö African care ry:n kanssa on osoittanut että maahan muuttaneet perheet tarvitsevat lisää tietoa lapsen osallisuudesta ja kuinka toteuttaa sitä omassa elämässään. Lapset Mukana -hanke järjestää yhteistyössä African Care -järjestön kanssa heidän asiakaskunnalleen suunnattuja pajoja, joissa keskitytään muuttuviin perhesuhteisiin ja lapsen osallisuuteen niiden keskellä.

Vanhempi tai nuori, tulisitko sinä kanssamme kehittämään?

Meille on erityisen tärkeää saada lapset ja vanhemmat meidän kanssamme yhdessä kehittämään, jotta perheiden ja erityisesti lasten ääni tulee kuulluksi.

Etsimme vanhempia, jotka ovat itse kokeneet eron ja ovat kiinnostuneita kehittämään ja vaikuttamaan rakenteisiin, joissa eron kokeneet perheet ja erityisesti lapset tulevat entistä paremmin kuulluksi. Kehittäjäryhmät järjestetään Järvenpään/Hyvinkään alueella.

Etsimme nuoria (11-17v.), joiden vanhemmat ovat eronneet ja joilla on kiinnostusta osallistua kehittämisryhmään yhdessä muiden eron kokeneiden nuorien kanssa. Täällä tulet kuulluksi ja sinulla on aitoja vaikuttamismahdollisuuksia siihen, että lasten ja nuorten mielipiteet selvitetään tulevaisuudessa paremmin vanhempien erotilanteessa. Kehittäjäryhmät järjestetään Järvenpään/Hyvinkään alueella.

Tule mukaan kanssamme kehittämään, jotta lasten mahdollisuus vaikuttaa omiin asioihinsa tulevaisuudessa on itsestäänselvyys.

Jos kiinnostuit, voit jättää yhteystietosi, niin saat sähköpostia, kun tulevien kehittäjäryhmien aikataulu ja paikka on varmistunut. Vanhempi, voit sitä ennen tulla myös ilmaiseen tapahtumaan kuulemaan siitä, miten voit entistä paremmin ottaa lapsen huomioon erotilanteessa. Lapsen huomioiminen erotilanteessa -tapahtumiin voit ilmoittautua yllä.

Materiaaleja

Hankkeessa tehdään materiaaleja eri kohderyhmille ja niiden toimivuutta testataan hankkeen loppuun asti. Auta meitä kehittämään materiaaleja antamalla niistä palautetta nimettömästi materiaalin ohessa olevaan palautekyselyyn.

Lataa ja tulosta tästä Vinkkejä vanhemmille lapsen kanssa keskusteluun erotilanteessa -pdf-tiedosto

Anna palautetta Vinkkejä vanhemmille lapsen kanssa keskusteluun erotilanteessa -listasta

Yhteystiedot

Lapset mukana -hankkeen projektisuunnittelijoina toimivat Ilona Kokko ja Marianne Mäkelä. Yhteystiedot löydät yhteystiedot-sivulta.

Haku