Lapset mukana -hanke

Lapset mukana – Lapset osaksi perheen päätöksentekoa -hanke (2023-2025) on kolmivuotinen projekti lapsen osallisuuden vahvistamiseen vanhempien erotilanteessa sekä maahan muuttaneissa perheissä.

Tutkimusten ja kokemuksien mukaan lapset eivät ole päässeet vaikuttamaan omiin asioihinsa riittävästi vanhempien erotilanteissa. Lapsen osallisuudesta puhutaan paljon, mutta ammattilaiset kaipaavat edelleen koulutusta ja yhtenäisiä työtapoja, jotta osallisuus toteutuisi lain määrittelemissä puitteissa.

Osallisuus käytäntöön yhteiskehittämisen keinoin

Hankkeessa käytetään yhteiskehittämisen menetelmää, jossa sekä vanhemmat, lapset sekä ammattilaiset ovat mukana kehittämistyössä. Kehitämme yhdessä lasten osallisuutta vahvistavia työkäytäntöjä ja menetelmiä vanhempien erotilanteeseen. Tuotamme myös tietoa aiheesta ja järjestämme tapahtumia, joissa jaamme tietoa eron kokeneille vanhemmille. Lisäksi vahvistamme lasten osallisuutta maahan muuttaneille perheille järjestetyissä tapahtumissa. Viimeisenä vuotena tulemme kouluttamaan eron kanssa työskenteleviä ammattilaisia valtakunnallisesti ja jaamme niitä menetelmiä, materiaaleja ja käytäntöjä, joita olemme yhdessä kehittäjäryhmien kanssa toteuttaneet.

Lapsen osallisuus monikulttuurisissa perheissä

Aiempi yhteistyö African care ry:n kanssa on osoittanut että maahan muuttaneet perheet tarvitsevat lisää tietoa lapsen osallisuudesta ja kuinka toteuttaa sitä omassa elämässään. Lapset Mukana -hanke järjestää yhteistyössä African Care -järjestön kanssa heidän asiakaskunnalleen suunnattuja pajoja, joissa keskitytään muuttuviin perhesuhteisiin ja lapsen osallisuuteen niiden keskellä.

Tulossa

Vanhemmille

Lapsen huomioiminen erotilanteessa

Vanhempi, oletko kokenut eron, olet eroamassa tai mietit eroa? Sinulla on varmasti paljon asioita mielenpäällä. Tule kuulemaan miten huomioida lapsi erotilanteessa sekä saamaan vertaistukea elämäntilanteeseesi. Luvassa on yhdessä keskustelua ja asiantuntijatietoa aiheesta. Yhdessä emme ole yksin. Ilmoittaudu mukaan sinulle sopivaan ajankohtaan. Tapahtuma on osallistujille ilmainen.

Lisätietoa tapahtumista Lapset Mukana projektisuunnittelija Saana Poutaselta saana.poutanen@suomenkasper.fi 044 901 8338.


To 16.11. klo 16.45-18.15, Hyvinkää, avoin päiväkoti Pikku-Veturi. Tapahtuma on ilmainen.

Paikka: Avoin päiväkoti Pikku-Veturi, Niinipuuntie 5, 05460 Hyvinkää.

Tapahtuma on tarkoitettu aikuisille. Ilmainen lapsiparkki Hyvinkään seurakunnalla to 16.11. klo 16.30 – 18.30, Hämeenkatu 16, 05801 Hyvinkää. Ilmoita lapsesi mukaan Hyvinkään seurakunnan sivuilta.

Ilmoittaudu vanhempainiltaan Tukea eronneille vanhemmille -sivuilla.


Su 19.11. klo 16.00-18.00, etänä, ilmoittautuminen avautuu myöhemmin


Ti 12.12. klo 17.30-19.30, Järvenpää, perhetalo Joutsikki, ilmoittautuminen avautuu 31.10.

Vanhempi tai nuori, tulisitko sinä kanssamme kehittämään?

Meille on erityisen tärkeää saada lapset ja vanhemmat meidän kanssamme yhdessä kehittämään, jotta perheiden ja erityisesti lasten ääni tulee kuulluksi.

Etsimme vanhempia, jotka ovat itse kokeneet eron ja ovat kiinnostuneita kehittämään ja vaikuttamaan rakenteisiin, joissa eron kokeneet perheet ja erityisesti lapset tulevat entistä paremmin kuulluksi. Kehittäjäryhmät järjestetään Järvenpään/Hyvinkään alueella.

Etsimme nuoria (11-17v.), joiden vanhemmat ovat eronneet ja joilla on kiinnostusta osallistua kehittämisryhmään yhdessä muiden eron kokeneiden nuorien kanssa. Täällä tulet kuulluksi ja sinulla on aitoja vaikuttamismahdollisuuksia siihen, että lasten ja nuorten mielipiteet selvitetään tulevaisuudessa paremmin vanhempien erotilanteessa. Kehittäjäryhmät järjestetään Järvenpään/Hyvinkään alueella.

Tule mukaan kanssamme kehittämään, jotta lasten mahdollisuus vaikuttaa omiin asioihinsa tulevaisuudessa on itsestäänselvyys.

Jos kiinnostuit, voit jättää yhteystietosi, niin saat sähköpostia, kun tulevien kehittäjäryhmien aikataulu ja paikka on varmistunut. Vanhempi, voit sitä ennen tulla myös ilmaiseen tapahtumaan kuulemaan siitä, miten voit entistä paremmin ottaa lapsen huomioon erotilanteessa. Lapsen huomioiminen erotilanteessa -tapahtumiin voit ilmoittautua yllä.

Materiaaleja

Hankkeessa tehdään materiaaleja eri kohderyhmille ja niiden toimivuutta testataan hankkeen loppuun asti. Auta meitä kehittämään materiaaleja antamalla niistä palautetta nimettömästi materiaalin ohessa olevaan palautekyselyyn.

Vinkkejä vanhemmille lapsen kanssa keskusteluun erotilanteessa:

Vinkkejä vanhemmille lapsen kanssa keskusteluun erotilanteessa

Lapsen mielipide on lain mukaan selvitettävä
Vanhempien on keskusteltava lapsen kanssa häntä koskevista asioista. Näin turvataan lapselle kokemus siitä, että hänen mielipiteillään on merkitystä ja ne otetaan huomioon päätettäessä häntä koskevista asioista. Jos mahdollista, sopikaa etukäteen mitä kerrotte ja keskustelkaa lapselle yhdessä.

Ottakaa keskustelussa huomioon
Lapsen ikätaso.
Lapsi ei päätä asioita.
Kunnioittakaa lapsen ajatuksia, vaikka ne olisivat ristiriitaisia omien ajatustenne kanssa.

Kertokaa lapselle
Ero ei ole lapsen syytä.
Vaikka parisuhde päättyy, vanhemmuus jatkuu. 
On lupa kertoa ja puhua erosta ja ajatuksistaan avoimesti ja milloin tahansa ottaa puheeksi asioita, joita hänelle tulee mieleen.
Kaikenlaiset tunteet ovat sallittuja.
Hänellä on oikeus kumpaankin vanhempaansa, sekä hänelle tärkeisiin ihmisiin.  
Vanhemmat tekevät parhaansa, että lapsella olisi hyvä olla muuttuneissa olosuhteissa.
Vanhemmat ajattelevat hänen parastaan, kun sopivat lapsen asioista.
Mikä muuttuu, mikä pysyy ennallaan, mihin lapsi voi vaikuttaa ja mikä aika kokeillaan sovittuja asioita.

Kysykää lapsen mielipide seuraavista asioista
Asuminen koulu/esikoulu/päivähoito
Sisarukset/lemmikit/kaverit 
Tapaamisrytmi 
Vaihtotilanteet
Harrastukset
Tavaroiden kuljetus/lapselle tärkeät tavarat 

Lapsen mielipidettä ja toivomuksia on tärkeää kuulostella jatkossakin.

Kasper ry -logo
Lapsi osaksi perheen päätöksentekoa

Anna palautetta Vinkkejä vanhemmille lapsen kanssa keskusteluun erotilanteessa -listasta

Yhteystiedot

Lapset mukana -hankkeen projektisuunnittelijoina toimivat Saana Poutanen ja Marianne Mäkelä. Yhteystiedot löydät yhteystiedot-sivulta.

Haku