Lasten eroryhmät helpottavat oloa
Ryhmissä lapset saavat miettiä mitä ajattelevat vanhempien eron tuomista muutoksista. Mitä hyvää muutos on tuonut mukanaan, entä mitä kurjaa? Mitkä asiat auttavat kun on kurja olo? Lapset saavat kuulla toisten saman kokeneiden tarinoita ja miettiä mitä niistä ajattelevat. He saavat auttaa ja lohduttaa toisia ja tulla autetuksi ja lohdutetuksi vertaisten tuella. Eroryhmissä eropuhe on keskiössä, mutta yhtä vahvana on aina myös erilaisten tunnetaitojen harjoittelu, leikki, hauskanpito ja yhdessä syöminen.
”Tääl toiset niinku tajus”
”Must on kivaa ku saa leikkii yhes”
Kasperin lastenryhmiin hakeutuu lapsia tasaisesti ympäri pääkaupunkiseutua. Lapset ja vanhemmat osoittavat valtavaa sitoutumista kulkemalla välillä melko pitkiäkin matkoja läpi kaupungin ruuhkien. Olemme pyrkineet järjestämään ryhmiä mahdollisimman monipuolisesti eri sijainneissa ja niin verkossa kuin kasvotusten, jotta jokainen lapsi joka haluaa käsitellä vanhempien eroa voisi ryhmään osallistua. Äärimmäisen toimiva tapa järjestää lasten ryhmä on järjestää se koulussa, koulupäivän aikana tai sen välittömässä yhteydessä ennen tai jälkeen oppituntien. Tällöin ei lapsi joudu myöskään olemaan eroryhmän aikana poissa harrastuksista tai muista lapselle tärkeistä vapaa-ajan toiminnoista. Ryhmän toteutuminen päiväsaikaan mahdollistaa myös työskentelyn ero asioiden parissa lasten vireystilan kannalta parhaaseen aikaan.
”Mä en oo puhunu täst kotona, ku ei ne ehkä tajuis”
”On ihanaa ku saa vaa olla yhessä ja syödä”
Tänä vuonna tulemme lisäämään ryhmien määrää yhdellä päiväleiri muotoisella ryhmällä ja järjestämme Puhutaan yhdessä erosta viikonloppuja yhden sijaan kaksi. Tavoitteemme Kasperissa on, että jokainen lapsi joka haluaa käsitellä vanhempien eroa saa siihen mahdollisuuden. Vanhempien ero on isosti myös lasten asia ja on oikein, että suurissa elämänmuutoksissa on tukea saatavilla.
Jos sinä haluat olla mukana mahdollistamassa lasten eroryhmien toteutumista pääkaupunkiseudulla tai muualla Suomessa, niin ilmoittaudu mukaan maaliskuussa järjestettävään eroryhmäohjaajakoulutukseen.
”Tääl on tosi kivaa!”
”Enää mä en tuu niin surulliseks”
Kirjoittanut: Eroauttamisen asiantuntija Reetta Toivonen
Lainaukset ovat lasten palautteita eroryhmistä.
« Edellinen kirjoitus: Puhutaan ääneen lastensuojelusta!
Seuraava kirjoitus: Sanna Välimäki: Juuret ja siivet »