Vanhempien kokemusasiantuntijatoiminta

Kokemusasiantuntijuuden avulla lisätään asiakkaiden osallisuutta, ymmärrystä lastensuojelusta ja kehitetään lastensuojelun palveluita. Kokemusasiantuntijat tuovat ammattilaisten käyttöön kokemusperäistä tietoa, asiakkaiden ääntä ja aitoa kokemusta.

Kokemusasiantuntijuus on investointi parempaan lastensuojeluun. Se auttaa tarjoamaan asiakkaalle inhimillisempää, oikea-aikaisempaa ja kohdennetumpaa tukea.

Kokemusasiantuntijuus Kasperissa

Kasperin kokemusasiantuntijat ovat SOIHTU- valmennuksen läpikäyneitä ja VOIKUKKIA-vertaisohjaajuuden kautta kokemusasiantuntijatoimintaan valmentautuneita lastensuojelun asiakasvanhempia. Tällä hetkellä Kasperin kokemusasiantuntijapankissa on noin 20 kokemusasiantuntijaa.

Kokemusasiantuntijat voivat työskennellä monipuolisissa lastensuojelua edistävissä tehtävissä. He voivat toimia asiantuntijoina kehittämishankkeissa ja koulutuksissa, jakaa kokemuksiaan ja näkemyksiään eri foorumeilla tai ammattilaisen työparina asiakastyössä. Kokemusasiantuntijat voivat myös tuottaa ja tarkistaa kirjallista ja kuvallista materiaalia. Katso esimerkkejä ja hyödynnä valmiita töitä sivun lopusta.

Palkkiollisen kokemusasiantuntijatoiminnan lisäksi Kasperissa toimii Kehittäjävanhemmat-ryhmä, joka on vapaaehtoisista Kasperin toiminnassa olevista kokemusasiantuntijoista koostuva vaikuttamis- ja kehittämisryhmä. Lisää Kehittäjävanhempien toiminnasta voit lukea täältä.

Ammattilainen, tilaa kokemusasiantuntija Kasperin kokemusasiantuntijapankista tai hae mukaan SOIHTU-valmennuksen Hyvinvointialuekumppaniksi. Hyvinvointialuekumppanuus mahdollistaa vanhemman SOIHTU-valmennuksen kiinnittymisen suoraan hyvinvointialueelle. Tutustu SOIHTU-valmennukseen alta ja kysy lisätietoa Hyvinvointialuekumppannuudesta!

Yhteystiedot: Päivikki Mysirlakis, 050 439 6639, paivikki.mysirlakis@suomenkasper.fi (SOIHTU-valmennus)

Yhteystiedot: Petri Segerholm, 050 374 3279, petri.segerholm@suomenkasper.fi (kokemusasiantuntijapankki)

Ennen kokemusasiantuntijan tilaamista, muista tutustua

Lastensuojelun kokemusasiantuntijuuden eettisiin ohjeisiin

KoKoa – Koulutetut Kokemusasiantuntijat ryn palkkiosuosituksiin ja

oppilaitoksille tarkoitettuun Lastensuojelun komeusasiantuntijat korkeakouluopetuksessa

SOIHTU-valmennus

SOIHTU-valmennus on tarkoitettu vanhemmille, joilla on kokemuksia lastensuojelusta ja halu hyödyntää niitä vanhempien tueksi sekä lastensuojelun kehittämiseksi. Valmennus antaa valmiudet toimia sekä tukihenkilönä- että kokemusasiantuntijana. SOIHTU-valmennus sisältää 3 valmennuspäivää sekä intensiiviviikonlopun. Lisäksi valmennukseen sisältyy ohjattua harjoittelua sekä henkilökohtaista ohjausta ja pienryhmätyöskentelyä valmennusprosessin aikana. Valmennuksen kesto on 60 tuntia.

SOIHTU-valmennus on Sinulle, jos olet valmis jakamaan kokemuksiasi muiden kanssa, haluat oppia lisää lastensuojelusta, auttaa muita samassa tilanteessa olevia ja työskennellä yhdessä lastensuojelun ammattilaisten kanssa kohti kaikille parempaa lastensuojelua.

SOIHTU-valmennuksen tavoitteet:

  • Vahvistaa vanhempien osallisuutta ja kokemusasiantuntijuutta lastensuojelussa
  • Tarjota vertaistukea ja toivoa muille vanhemmille
  • Kehittää lastensuojelun toimintaa asiakaskokemusten ja -näkökulmien avulla

Mitä SOIHTU-valmennus tarjoaa?

  • Mahdollisuuden toimia kokemusasiantuntijana ja tukihenkilönä
  • Käytännön harjoittelua kokemusasiantuntijan tai tukihenkilön tehtävissä
  • Tietoa lastensuojeluprosessista ja lainsäädännöstä
  • Taitoa käsitellä omia kokemuksia ja rakentaa niistä vahvuuksia
  • Arvokkaan vertaistuen verkoston

SOIHTU-valmennus on avoin kaikille lastensuojelun kokemuksen omaaville vanhemmille. Valmennus toteutetaan yhteistyössä useiden toimijoiden kanssa, ja se on osallistujille maksuton.

Seuraava valmennusryhmä aloittaa keväällä 2025, haku avautuu syksyllä 2024.

Materiaalit ja julkaisut

Kokemusasiantuntijoiden ja Kasperin asiantuntijoiden tuottamaa materiaalia ammattilaisten ja vanhempien tueksi.

Keskustellaan yhdessä – materiaali sijoitettujen ja huostaanotettujen lasten ja heidän kanssaan työskentelevien ammattilaisten tueksi (linkki aukeaa Kehittäjävanhemmat- sivulle, josta materiaali löytyy)

Opas Sinulle, jonka perhettä koskettaa lapsen sijoitus tai huostaanotto – Kokemusasiantuntijoiden kirjoittama opas vanhemman tueksi

Vanhemman toiveet – yhteistyön tueksi

Ammattilaisen check list – tarkistuslista ammattilaiselle

Haku