Tarinoita kokemusasiantuntijuudesta uudessa julkaisussa

Tiedote | 24.2.2023

Mistä sai alkunsa idea, että lastensuojelun lapsensa kanssa kokeneita vanhempia tulee valmentaa kokemusasiantuntijoiksi?

Mitä he voivat lastensuojelussa tehdä ja mitä siitä seuraa?

Mitä kokemusasiantuntijana toimiminen merkitsee vanhemmille?

Lapsensa lastensuojeluasiakkuus on vanhemmalle raskas kokemus. Siitä selviää paremmin, kun voi käsitellä asiaa toisten vanhempien kanssa. Tämän tehtyään voi tulla halu auttaa muita, vielä siinä raskaimmassa kohdassa eläviä vanhempia tai lähteä kehittämään palveluja niin, että niissä huomioidaan paremmin vanhempien näkökulmat. Tämä voi johtaa hakeutumiseen kokemusasiantuntijaksi ja sitten voi alkaa tapahtua asioita, joita ei olisi osannut odottaakaan.

Työntekijöille kokemusasiantuntijan kanssa työskentely voi avata kohtaamistyön merkityksen ihan uudella tavalla. Työhön tulee inhimillisempiä sävyjä, joiden kautta vanhempien auttaminen helpottuu.

Näihin lähtökohtiin tartuttiin aikoinaan New Yorkissa, jossa pitkäjänteisellä työllä vanhempien kanssa saatiin huostaanotot vähenemään. Näistä malleista innostuttiin aikoinaan sekä Kasper ry:ssä että Lausteen perhekuntoutuskeskuksessa ja käynnistettiin kaksi hanketta.

Olemme nyt koonneet nämä kehityspolut ja syntyneet kokemukset julkaisuun, jonka toivomme innostavan asian kehittelyyn ja hyödyntämiseen mahdollisimman laajasti.

Voit ladata julkaisun ”Polkuja, joiden päässä näkyi hento valo -vanhempien osallisuus ja kokemusasiantuntijuus lastensuojelussatästä

Haku