Treenihaaste vanhemmalle!

Blogi | 13.8.2024

Elokuu on saapunut ja sitä kautta monessa perheessä arki ja arjen haasteet ja ilot. Moni meistä aikuisista kokee tarvetta ”palata ruotuun” kesän jälkeen tai muuttaa arkea johonkin suuntaan. On monenlaista ruokavalion, paremman unen ja liikkumisen suunnittelua- ehkä uutta harrastusta tai opiskelua? Mitä jos tämän syksyn haaste olisikin lapsen ja vanhemman suhteen vahvistaminen perheessä- kokeilu? Olen tehnyt tähän vähän pilke silmäkulmassa kymmenen kohdan lapsi- vanhempi vuorovaikutustreenin, jota vanhemmat voivat lähteä toteuttamaan. Kokeile, katso ja ihmettele, tapahtuuko vanhemman ja lapsen vuorovaikutuksessa, suhteessa ja dialogissa jotakin? Voisin meillekin luvata tälle laatutakuun: toimii!

1. Kysy lapseltasi joka päivä, mitä hänelle kuuluu? Miten meni päiväkodissa tai koulussa? Mistä pidit? Oliko tänään joku hankala juttu, mistä haluaisit puhua? Kokeile tehdä tämä ilman, että silmäsi ovat samaan aikaan kiinni läppärissä tai puhelimessa. Vinkki: tämän voi tehdä yhteisessä ruokapöydässä!

2. Ota uudelleen käyttöön tai vahvista pikkulapsiajan nukkumaanmeno rutiineja. Kysy onko läksyt tehty, hampaat harjattu ja maha täynnä? Toivota hyvää yötä, halaa tai silitä (teinejä voi olla vaikea saada kiinni, mutta yritä silti!).

3. Kerro, että olet lastasi varten: kerro, että haluat tietää myös ne hankalat asiat ja että pöllöilyistä ja törttöilyistäkin saa kertoa. Kannusta keskusteluun ilman rankaisun pelkoa. Näytä lapselle myös oma inhimillinen puolesi, pyydä anteeksi jos olet itse toiminut väärin.

4. Pyydä, että lapsi toisi kavereita kotiin ja iloitse lapsen kaverisuhteista- ne on tärkeitä! Kun kaveri tulee tarjoa mehut tai limsat ja juttele muutama sana (vaikka teinien osalta saisitkin mulkoiluja). Tulet kiittämään itseäsi, sillä on paljon helpompaa tavoitella vaikkapa nuorta kun tunnet kaverit tai ottaa puheeksi hankalat asiat. Voit myös päästä vielä paremmin sisään lasten ja nuorten maailmaan. Extra treeni: tutustu myös kaverin vanhempiin ja vaihda yhteystiedot! SuperWauExtra: Sopikaa kaveruksille yhteiset säännöt kaverin vanhempien kanssa ja sopikaa soittelusta isoissa ja pienissä pohdinnoissa!

5. Arvosta lapsen lähellä olevia muita ihmisiä; mikäli vanhemmat ovat eronneet, vaali myös lapsen suhdetta toiseen vanhempaan vaikka aikuisten välit välillä olisivatkin kireät, auta lasta pitämään yhteyttä muihin tärkeisiin ihmisiinsä: isovanhempiin, kummeihin, serkkuihin. Saatat yllättävänä sivuvaikutuksena saada itsekin parempia ihmissuhteita ja vaikkapa omaa aikaa!

6. Anna lapsen harrastuksen olla lapsen harrastus. Arvosta sitä, että lapsi on kiinnostunut jostakin riippumatta siitä, onko hän siinä sinun tai muiden mielestä millä tasolla. Muista, että sinä et ole lapsen valmentaja, etkä voi arvioida kentän laidalla tai esityksissä omaa lastasi, etkä muita lapsia. Anna lapsen kokeilla ja lopettaa, yrittää ja eksyä niin hän ei ole loppu elämäänsä eksyksissä vaan tietää näiden kokeilujen kautta itse, mistä tykkää ja mitä tahtoo.

7. Valitse taistelusi! Mieti, sanotko pääasiassa negatiivisia vai positiivisia asioita. Pohdi, miltä itsestä tuntuu, jos joku koko ajan naputtaa ja huomauttaa. Pidä pintasi vanhempana oikeasti tärkeissä asioissa, mitä ne sinulle ovatkaan. Likaiset vaatteet lattialla eivät vahingoita ketään, mutta toisen lapsen kiusaaminen todellakin vahingoittaa. Vaadi kohtuudella ja pidä rajat.

8. Huolehdi omasta jaksamisesta, parisuhteesta, levosta. Väsynyt vanhempi on kärttyinen, kyyninen, lyhytpinnainen, poissaoleva. Lähes jokainen vanhempi tuntee myös jatkuvaa huonoa omaatuntoa liian vähästä ajasta. Ole armollinen itsellesi, harjoittele omien tunteidesi säätelyä ja näytä näin esimerkkiä lapselle. Luovu myös turhasta syyllisyydestä. Yrität varmasti parhaasi!

9. Arvosta lapsen mielipidettä. Hänen mielipiteensä ei ole sama kuin sinun mielipiteesi. Lapsella on oikeus myös määrätä ikätasoisesti joistakin omista asioistaan ja luoda omaa identiteettiään. Kysy ja anna lapsen päättää asioista, jotka ovat hänelle tärkeitä: mitä laittaa päälle, ketä tavata, mistä pitää, mitä ajattelee. Toki ikätasoisesti. Jo kuunteleminen auttaa ymmärtämään lapsen maailmaa. Samalla opetat argumentoinnin ja sovittelun taitoja!

10. Ja se tärkein: opettele sanomaan lapsellesi ”rakastan sinua”. Tällä voit hämmästyttävästi katkaista meitä suomalaisia piinaavan ylisukupolvien toistuvan välttelevän kiintymyssuhteen ketjun ja varmistat, että lapsesi haluavat pitää sinuun yhteyttä myös sitten kun he saavat omia lapsia.

    Listan kirjoittaja Sanna Välimäki on Kasper ry:n toiminnanjohtaja, kolmen lapsen äiti ja perhe- ja paripsykoterapeutti, joka on itse mokannut jokaisen listan kohdan kanssa jossakin vaiheessa vanhemmuutta ja osan kohdalla montakin kertaa, mutta on todennut, että tulostavoitteeksi kun asettaa että vanhempana yrittää parhaansa niin katsotaan mihin se tässä kisassa riittää.


    Haku