Kesälomien metatyö
Nyt on taas se aika vuodesta, kun monissa perheissä alkaa kesäsuunnitelmien teko ja kesälomista neuvottelu. Ajatuskin jo hikoiluttaa. Miten hoidetaan lapset, kun päiväkoti on heinäkuun kiinni? Menevätkö koululaiset leireille: minne, milloin ja kuka maksaa ja kuljettaa? Toinen haluaa leirille, toinen ei. Miten toimitaan? Voisiko joku lapsista mennä mummolaan viikoksi? Kuinka pienen koululaisen voi jättää yksin kotiin työpäivien ajaksi? Kulkeeko lapset kodista toiseen normaalin aikataulun mukaan vai onko loma-ajalle oma rytminsä?
Kesä on yhtä aikaa sekä lyhyt, että pitkä. Lyhyt siinä mielessä, että siitä haluaisi ottaa kaiken irti. Johan tässä on vuosi odoteltu lämpöä, aurinkoa ja lomaa. Sukulaisiakin pitäisi nähdä, kun lapset ovat taas viime kerrasta niin kasvaneet. Olisi hyvä käydä näyttäytymässä. Olisi kiva käydä porukalla melomassa ja kutsua ystäviä grillaamaan, kun siitä on niin monesti puhuttu. Ja lapset on luvattu viedä huvipuistoon. Pitkältä kesä tuntuu silloin kun vertaa koululaisten lomaa aikuisten lomaan. Pienemmät koululaiset kyselevät juhannuksen jälkeen koska koulu alkaa (vanhemmat miettii mielessään ihan samaa), kun kaikki kaverit ovat kadonneet kuka mökille, kuka minnekin ja piha on tyhjä.
Jos kesän suunnittelu tuntuu joskus haastavalta ydinperheessä, on se kaksin verroin haastavampaa perheissä, jossa lapsilla on useampi kuin yksi koti. Parhaimmillaan uusperheissä sovitellaan usean aikuisen ja lasten toiveita, odotuksia ja mahdollisuuksia yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Jokaiselta vaaditaan joustoa, jotta saadaan soviteltua kaikkien näkökulmasta sellainen systeemi, joka on jokaisen mahdollista hyväksyä. Hyvässä tapauksessa saadaan suunnitelma, jossa ainakin joku lomatoive jokaiselta toteutuu. Parhaassa tapauksessa kaikki ovat tyytyväisiä – sellaistakin kuulemma tapahtuu.
Vielä olisi se suvun yhteinen kesämökki, jossa pitää joka kesä käydä. Siksi kun se on olemassa – ja perinne. Ei siksi, että siellä kaikki olostaan nauttisi. Kaikki ei mahdu mökille yhtä aikaa, laitetaan isommille lapsille teltta pihaan ja toivotaan ettei sada. Sitten soittoveljelle: ”Meidän perhe menee sitten mökille heinäkuun toisella viikolla, kuten aiemmin sovittiin.” – Ai, teidän täytyy siis vaihtaa viikkoa? No, kaivetaan kalenterit esiin ja aloitetaan homma alusta…
Innostavia ja rentouttavia kesän suunnitteluhetkiä kaikille!
Jos kaipaat tsemppiä tai haluat kuulla miten muut hommasta selviävät, niin tule mukaan Hyvä kysymys sivustolle Kiva kesäloma kaikille! -chatiin 18.5. klo 20-21. Pistetään omat hyvät vinkit jakoon!
Salla Frisk
Lasten ja nuorten eroauttamisen asiantuntija
Kasper ry
« Edellinen kirjoitus: Mikä auttaisi lasta vanhempien eron käsittelyssä?
Seuraava kirjoitus: Taakkana häpeä »