Vanhempien ero on mullistava kokemus lapselle

Tiedote | 26.10.2022

Helsingin Sanomat julkaisi 19.8. mielipidekirjoituksemme vanhempien eroon liittyen.

Vanhempien eroon liittyvät kokemukset ovat kirvoittaneet mielipidekirjoituksia parinkin kirjoituksen verran (Matti Eskelinen HS mielipide 16.10. ja nimimerkki Ihminen, tytär, vaimo ja äiti HS mielipide 18.10.)

Nimimerkki Ihminen, tytär, vaimo ja äiti nosti esiin tärkeitä asioita lapsena koetun vanhempien eron pitkäaikaisista vaikutuksista. Vanhempien sopuisakin ero voi käsittelemättömänä jäädä taakaksi aikuisuuteen asti, ja vaikuttaa ylisukupolvisesti esim. rakkauskäsitykseen, tapaan ratkoa ristiriitoja parisuhteessa ja omaan vanhemmuuteen. Vanhempien eron aiheuttamaa takkaa kannattaakin alkaa keventämään jo lapsuudessa.

Lapset tarvitsevat aikuisten tukea elämänmuutoksen ja tunteiden käsittelyyn

Ero on usein lapselle ensimmäinen kriisi elämässä, ja he tarvitsevat aikuisten tukea elämänmuutoksen ja tunteidensa käsittelyyn. On tärkeää, että lapselle kerrotaan miksi vanhemmat eroavat ja mitä muutoksia ero tuo heidän elämäänsä. Ajan antaminen muutoksille, puhuminen ja tunteiden ilmaisun vapaus tukevat lapsen eron käsittelyä. Ero tuo usein mukanaan paljon asioita, jotka vaativat lapsilta sopeutumista. Elämä kahdessa kodissa, vanhempien uudet kumppanit ja mahdolliset sisarukset herättävät lapsissa paljon tunteita ja ajatuksia. Parhaiten eroon liittyviä monenlaisia tunteita ymmärtää joku, joka on kokenut samaa. Vertaisryhmät vanhempien eron kokeneille lapsille ja nuorille on hyvä paikka käsitellä asioita turvallisessa ja luottamuksellisessa ilmapiirissä vertaisten kanssa ammattilaisten ohjauksessa.

Vaikka ero olisi ulkopuolisten silmin ”helppo” ja riidaton, on se yksilöiden tasolla elämää mullistava kokemus erityisesti lapselle. Lapsen avun saamisen ei tulisi jäädä vain vanhempien ymmärryksen ja kykyjen varaan, vaan lapselle pitäisi tarjota siihen tukea automaattisesti esim. koulusta tai muusta lähipiiristä. Vaikka vanhemmat ovatkin ensisijaisia aikuisia oman lapsensa tukijoina, voi erotilanteessa lapsen olla helpompi puhua eroon liittyvistä vaikeista asioista perheen ulkopuolisen kanssa.

Ilman kriisejä ei kukaan tästä elämästä selviä. Tukemalla lapsia ja nuoria he saavat kokemuksen, että kriiseistä on mahdollisuus selvitä ja toipua.

Salla Frisk
Lasten ja nuorten eroauttamisen asiantuntija
Kasper -Kasvatus- ja perheneuvonta ry

Haku