Vertainen tuo toivoa, lohtua ja rohkaisua
Tänään on kansainvälinen vertaistuen päivä, tärkeä päivä!
Kasper ry haluaa kiittää erityisesti omassa toiminnassamme mukana olevia kultaakin arvokkaampia vertaisia. Meillä Kasperissa vertaistoiminta on tärkeä osa kokonaisuutta. Lasten ja nuorten eroauttamistyössä sekä huostaanotettujen lasten vanhempien tukemisessa vertaisryhmät ovat toimintamme keskiössä. Ryhmätoimintojen lisäksi vertaisia on vahvasti mukana toiminnan kehittämisessä. Vertaisten tärkeä merkitys näyttäytyy erityisesti silloin, kun voimme välittää viestejä apua tarvitseville sellaisilta, jotka ovat joskus itse sitä saaneet. Uskomme ja tiedämme, että vertaisuudessa on voimaa, ilman vertaisuutta toiminnastamme puuttuisi se kaikista tärkein.
Koska vertainen kertoo sen itse parhaiten, liitämme tähän VOIKUKKIA -toiminnassa Kehittäjävanhempana toimivan vertaisen kirjoituksen. Kehittäjävanhemmat ovat ryhmä vanhempia, joilla on oma kokemus lapsen huostaanottamisesta ja sijoittamisesta kodin ulkopuolelle. He kehittävät yhdessä Voikukkia -asiantuntijoiden kanssa vanhempien tukemista ja palveluita ja ovat aktiivisia myös valtakunnallisesti eri lastensuojelun kehittämisverkostoissa. Kehittäjävanhempiin kuuluu 13 vanhempaa kuudelta alueelta eripuolilta Suomea. He ovat toimineet vertaisohjaajina, tukihenkilöinä ja kokemusasiantuntijoina.
Kehittäjävanhempi kertoo
Oman lapsen sijoituksen jälkeen minulle vinkattiin VOIKUKKIA -vertaistukiryhmästä. Osallistuin ryhmään, ja sen jälkeen kouluttauduin Voikukkia -vertaisohjaajaksi. Minua pyydettiin mukaan Voikukkia -kehittäjävanhempiin, ja olen myös toiminut alueellisessa LAPE -työryhmässä kokemusasiantuntijana.
Olen kokenut kaiken osallistumisen hyvin merkityksellisenä. Erittäin raskaiden elämänkokemusten jälkeen on voimauttanut, kun huomaa, että niistä kokemuksista voi ammentaa toisille vastaavaan tilanteeseen joutuville jotain toimivampaa ja rakentavampaa. Se on auttanut jäsentämään ja suhtautumaan myös omaan tilanteeseen uudella tavalla. Olen saanut vaikeiden ja kipeiden asioiden ympärille jäsentyneempiä rakenteita ja uusia ajatusmalleja. Olen oppinut ymmärtämään ammattilaisten realiteetteja, kehitystyön pitkäjänteisyyttä ja pienten askelien tarpeellisuutta.
Vertaisohjaajana omassa ryhmässä toimiminen on ollut kaikkein antoisinta silloin, kun on huomannut, miten pelkkä oma läsnäolo, kuuntelu ja omien kokemusten avaaminen on riittänyt auttamaan vanhempia eteenpäin omalla polullaan. On ollut itselle myös tärkeää, että olen saanut kehittäjävanhemmissa kohdata vertaisia, joilta olen voinut tiukan paikan tullen saada tukea omaan tilanteeseeni. Häkellyttävintä on ollut kohdata suuri määrä lastensuojelun kehittämistyön ammattilaisia, jotka ovat tuoneet toivoa paremmasta järjestelmästä tulevaisuudessa!
Kirjoitus on julkaistu VOIKUKKIA -toiminnan Tukihenkilöoppaassa (2019)
Miljoonat kiitokset meidän kaikille vertaistoimijoillemme. Ilman teitä ei olisi meitä.
Hyvää vertaistuen päivää!
Kasper ry:n väki
« Edellinen kirjoitus: Mitä kuuluu lastensuojelu – vanhempien ääni kuuluviin
Seuraava kirjoitus: Perusfaija on paras faija! »