Kasvatus- ja perheneuvonta päivät 2023: Vahvempaa vanhemmuutta rakentamassa
Kiitos kaikille seminaariin osallistuneille. Puhujien diat löytyy ohjelmasta puheenvuorojen yhteydestä. Diat ovat näkyvillä tällä sivulla 11.10.2023 asti. Anna palautetta päivästä
Päivän ohjelma
klo 8.30-9.00 Aamukahvit
klo 9. 00 Tervetulosanat
Sanna Välimäki, toiminnanjohtaja, Kasper-Kasvatus- ja perheneuvonta ry
klo 9.15 Kasvatus- ja perheneuvonta mukana uudistuvien lasten, nuorten ja perheiden palveluiden muutoksessa
Puheenvuorossa käsitellään kasvatus- ja perheneuvontaa ja sen vahvistuvia sisältöalueita: nuoret perheineen, lapsiperheiden vanhemmille tarjottava parisuhdetuki sekä varhaisen vuorovaikutuksen tukeminen osana vauvaperhetyötä. Lisäksi käsitellään laajemmin uudistuvia lasten, nuorten ja perheiden palveluita hyvinvointialueilla.
Hanne Kalmari, Johtava asiantuntija, Terveyden ja hyvinvoinninlaitos
klo 10 Mikä on 2020-luvun perhe?
Anna Moring, puoluesihteeri, Vihreät
klo 10.45 Lasten kanssa työskentely vanhemmuuden tukena
Puheenvuorossa esitellään lasten erovertaisryhmän vaikutuksia vanhemmuuteen ja yhteistyövanhemmuuteen. Erovertaisryhmät ovat kehitetty lasten tueksi vanhempien eron käsittelyyn, mutta olemme tehneet mielenkiintoisia ja vaikuttavia löydöksiä ryhmän vaikutuksista vanhemmuuteen, joista kerromme puheenvuorossa.
Asiantuntijat Hanna Ristimäki, Lasten ja nuorten eroauttaminen
Kasper-Kasvatus- ja perheneuvonta ry
Klo 11.15-12.15 Lounastauko (omakustanteinen)
Klo 12.15 Yhteisvanhemmuuden tukeminen lapsiperhepalveluissa – tutkimustietoa käytäntöön
Puheenvuorossa tuodaan esille suomalaista tutkimustietoa (Yhteisvanhemmuuteen oppimassa-tutkimushanke) yhteisvanhemmuuden rakentumisesta varhaisvanhemmuudessa. Puheenvuorossa esitellään vauvaperheiden arjessa käyttämiä ja hyväksi koettuja toimintatapoja keskinäisessä tukemisessa. Lisäksi tarkastellaan tyypillisiä haasteita ja jännitteitä yhteisvanhemmuuden kehityksessä ja päivittäisessä dynamiikassa ja pohditaan, miten yhteisvanhemmuutta voidaan tukea perheissä ja perhepalveluissa. Lopuksi heitämme palloa perheneuvontatyöhön – mitä ovat ne kohdat palveluissa, joihin systemaattista yhteisvanhemmuuden tukemista voisi kytkeä.
Anna Rönkä, professori, Jyväskylän yliopisto
klo 13.30 Podcast perheneuvolan työvälineenä
Puheenvuorossa kerrotaan vuonna 2022 julkaistun Perhepuhetta podcastin teosta sekä siitä, miten podcastia hyödynnetään osana perheneuvolan työskentelyä tällä hetkellä. Podcast on saanut paljon myönteistä palautetta niin asiakasperheiltä, yhteistyötahoilta kuin perheneuvolan työntekijöiltäkin. Puheenvuorossa käydään läpi palautteita ja pohditaan podcastin etuja työvälineenä.
Sosiaalityöntekijät Maria Wahlstedt ja Jenni Wiikla, Helsingin perheneuvola
Diat Maria Wahlstedt ja Jenni Wiikla
Klo 14 kahvitauko
klo 14.30 Voimaperheet
Puheenvuorossa taustoitetaan lasten käytöshäiriöiden haasteita ja kerrotaan Voimaperheet toimintamallin tutkimuksesta ja sen implementaatiosta kasvatus- ja perheneuvoloissa.
Andre Sourander, Lastenpsykiatrian professori ja ylilääkäri, Lasten psykiatrinen tutkimuskeskus, Turun yliopisto
klo 16 loppusanat ja päivän päätös