Kasvatus- ja perheneuvonta päivät 2023: Vahvempaa vanhemmuutta rakentamassa

Kasvatus- ja perheneuvontapäivät tulevat taas! Tämän vuoden teemana on Vahvempaa vanhemmuutta rakentamassa. Päivä on tarkoitettu kasvatus- ja perheneuvontatyötä tekeville ja muille perheitä työssään kohtaaville ammattilaisille. Mukana on tutkimuspuheenvuoroja ja käytäntöä. Paikan päälle mukaan mahtuu 80 ensin ilmoittautunutta. Tapahtuma striimataan (ei tallenneta), joten osallistua voi myös etäyhteyksin. Etäosallistujien määrää ei ole rajoitettu.

Paikka ja aika: 21.9.2023 klo 9-16 Oltermannikeskuksen auditorio, osoite Oltermannintie 8, Helsinki. Etäosallistujille lähetetään osallistumislinkki pari päivää ennen tapahtumaa.

Osallistumismaksu: Osallistuminen paikan päällä 80€ ja jäsenille 60€. Etäosallistuminen on kaikille 60€. Hintaan sisältyy aamu- ja iltapäiväkahvit. Lounas on omakustanteinen.

Ilmoittautuminen: Käy täyttämässä ilmoittautumislomake. Viimeinen ilmoittautumispäivä 8.9.2023. Osallistumisen voi perua maksutta 4.9.2023 mennessä, jonka jälkeen peritään täysi osallistumismaksu. Ilmoittautumisen voi siirtää toiselle henkilölle.

Päivän ohjelma
(pidätämme oikeuden muutoksiin ohjelmassa)

klo 8.30-9.00 Aamukahvit

klo 9. 00 Tervetulosanat
Sanna Välimäki, toiminnanjohtaja, Kasper-Kasvatus- ja perheneuvonta ry

klo 9.15 Kasvatus- ja perheneuvontatyö hyvinvointialueilla

Hanne Kalmari, Johtava asiantuntija, Terveyden ja hyvinvoinninlaitos

klo 10 Mikä on 2020-luvun perhe?

Anna Moring, Johtava asiantuntija, Monimuotoiset perheet –verkosto

klo 10.45 Lasten kanssa työskentely vanhemmuuden tukena

Puheenvuorossa esitellään lasten erovertaisryhmän vaikutuksia vanhemmuuteen ja yhteistyövanhemmuuteen. Erovertaisryhmät ovat kehitetty lasten tueksi vanhempien eron käsittelyyn, mutta olemme tehneet mielenkiintoisia ja vaikuttavia löydöksiä ryhmän vaikutuksista vanhemmuuteen, joista kerromme puheenvuorossa.

Asiantuntijat Hanna Ristimäki ja Reetta Toivonen, Lasten ja nuorten eroauttaminen
Kasper-Kasvatus- ja perheneuvonta ry

Klo 11.15-12.15 Lounastauko (omakustanteinen)

Klo 12.15 Yhteisvanhemmuuden tukeminen lapsiperhepalveluissa – tutkimustietoa käytäntöön
Puheenvuorossa tuodaan esille suomalaista tutkimustietoa (Yhteisvanhemmuuteen oppimassa-tutkimushanke) yhteisvanhemmuuden rakentumisesta varhaisvanhemmuudessa. Esittelemme vauvaperheiden arjessa käyttämiä ja hyväksi koettuja toimintatapoja keskinäisessä tukemisessa. Lisäksi tarkastelemme tyypillisiä haasteita ja jännitteitä yhteisvanhemmuuden kehityksessä ja päivittäisessä dynamiikassa ja pohdimme, miten yhteisvanhemmuutta voidaan tukea perheissä ja perhepalveluissa. Lopuksi heitämme palloa perheneuvontatyöhön – mitä ovat ne kohdat palveluissa, joihin systemaattista yhteisvanhemmuuden tukemista voisi kytkeä.

Anna Rönkä, professori, Jyväskylän yliopisto ja Kaisa Malinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

klo 13.30 Podcast perheneuvolan työvälineenä

Puheenvuorossa kerrotaan vuonna 2022 julkaistun Perhepuhetta podcastin teosta sekä siitä, miten podcastia hyödynnetään osana perheneuvolan työskentelyä tällä hetkellä. Podcast on saanut paljon myönteistä palautetta niin asiakasperheiltä, yhteistyötahoilta kuin perheneuvolan työntekijöiltäkin. Puheenvuorossa käydään läpi palautteita ja pohditaan podcastin etuja työvälineenä.

Sosiaalityöntekijät Maria Wahlstedt ja Jenni Wiikla, Helsingin perheneuvola

Klo 14 kahvitauko

klo 14.30 Voimaperheet
Puheenvuorossa taustoitetaan lasten käytöshäiriöiden haasteita ja kerrotaan Voimaperheet toimintamallin tutkimuksesta ja sen implementaatio kasvatus- ja perheneuvoloissa.

Andre Sourander, Lastenpsykiatrian prof ja ylilääkäri, Lasten psykiatrinen tutkimuskeskus, Turun yliopisto

klo 16 loppusanat ja päivän päätös

Haku