Kokemusasiantuntija- ja tukihenkilöpankki

Kasperin Lastensuojelu-tiimin toiminnassa on ollut jo vuosia mukana aktiivinen joukko vanhempia, jotka oman kokemuksensa kautta ovat halunneet olla mukana kehittämässä lastensuojelua ja tukemassa toisia vanhempia. Valmennamme vuosittain uusia vanhempia mukaan Soihtu-valmennuksen kautta.


Kokemusasiantuntija- ja tukihenkilöpankista löydät vanhempia, joilla on oma kokemus lastensuojelusta lapsen kautta. Antamiesi tietojen mukaan, etsimme osaavan vanhemman tehtävään!


Kokemusasiantuntijuus lastensuojelussa-verkosto on laatinut eettiset ohjeet kokemusasiantuntijoiden käytön tueksi. Kokemusasiantuntijana tai tukihenkilönä toimisesta tilaaja maksaa palkkion. Suosittelemme maksamaan palkkiot KoKoa:n-taulukon mukaan.

Kokemusasiantuntija

Kokemusasiantuntijamme tuovat vanhempien ääntä lastensuojelun kehittämiseen. Kokemusasiantuntijat voivat toimia esimerkiksi työryhmissä, kouluttajina, toimintojen ja materiaalien kehittämisessä sekä osallisuuden vahvistamisessa.

Tukihenkilö

Tukihenkilö voi auttaa vanhempaa missä tahansa lastensuojelun vaiheessa. Suurin tarve liittyy yleensä erilaisiin muutosvaiheisiin, kuten sijoituksen alkamiseen, huostaanottoon, huostaanoton purkamiseen tai akuutteihin tilanteisiin kuten nuoren hatkailu tai päihdeongelmat.

Tukihenkilö voi auttaa vähentämään häpeää ja yksin jäämisen kokemusta. Hän voi auttaa vanhempaa ymmärtämään lastensuojelun termejä tai vaikka valmistautumaan palavereihin.

Kasperin Kokemusasiantuntija- ja tukihenkilötuntijapankissa on osaavia ja tukihenkilötehtävään valmennettuja vertaisvanhempia, jotka haluavat auttaa toisia vanhempia.

Tukihenkilöä voi hakea joko vanhempi itse tai ammattilainen. Jos olet hakemassa tukihenkilöä itsellesi, suosittelemme keskustelemaan myös oman sosiaalityöntekijän kanssa asiasta. Oma sosiaalityöntekijä pystyy auttamaan prosessissa ja tietää hyvinvointialueen palkkionmaksukäytänteet.


Tukihenkilösuhde on aina määräaikainen ja tavoitteellinen. Suhde alkaa yhteisellä palaverilla, johon osallistuu tukihenkilön ja tuettavan lisäksi sosiaalityöntekijä tai Kasperin asiantuntija. Palaverissa laaditaan tukihenkilösuhteesta sopimus, jossa sovitaan tapaamisten kesto ja määrä, muu yhteydenpito, palkkiot ja tavoitteet.

Lomakkeelle kirjoitettuja tietoja käsittelemme luottamuksellisesti.


Tukea ja tietoa löydät myös täältä:

Miten selviän? Miten selviän sivulta löydät lyhyen tietopaketin kriisin vaikutuksesta omaan toimintaan. Sivulle on kerätty myös hyödyllisiä linkkejä, joiden kautta voit hakea apua ja tukea Kasperin toiminnan lisäksi.

Tukiluuri Tukiluuri on Kasper ry:n asiantuntijoiden ylläpitämä tukipuhelin, joka on tarkoitettu lastensuojelun asiakkaana olevien lasten vanhemmille ja läheisille.

Vertaistukea Vertaistukea sivulta löydät tietoa Kasper ry:n tulevista ja käynnissä olevista vertaistuen mahdollisuuksista.

Tietoa lastensuojelusta Tietoa lastensuojelusta sivulta voit lukea lastensuojelun prosessin pähkinänkuoressa. Sivulta löydät hyödyllisiä viranomaislinkkejä sekä vanhempien kokemuksia lapsen lastensuojelunasiakkuuden ajalta.

Haku