Tieto & vertaistukea: Vanhemmuus ja seksuaalikasvatus nuoren kasvun tukena.
Kenelle: Tietoa & vertaistukea illat on suunnattu erityisesti vanhemmille, joiden lapsella on asiakkuus lastensuojelussa mutta toivotamme mukaan kaikki aiheesta kiinnostuneet vanhemmat ja läheiset!
Tietoa & vertaistukea illat tarjoavat
- Tietoa ja ymmärrystä seksuaaliturvallisuudesta ja vanhemmuudesta
- Käytännön vinkkejä nuoren tukemiseen
- Mahdollisuuden keskustella asiantuntijoiden ja muiden vanhempien kanssa
Mitä on seksuaalikasvatus? Miten nuoren hyvinvointi liittyy seksuaaliturvallisuuteen? Mitä tarkoittaa grooming, ja miten suojata lasta hyväksikäytöltä?
Iltojen tavoitteena on vahvistaa vanhemmuutta ja aikuisten roolia, sekä antaa keinoja siihen, miten vahvistaa lapsen itsemääräämisoikeutta/seksuaalioikeuksia. Tietoa & vertaistukea kokonaisuus on antaa vanhemmille tietoa nuoruusiästä erityisenä ja ainutlaatuisena kehitysvaiheena. Illat avaavat osallistujille mitä on seksuaalikasvatus ja millainen merkitys sillä on nuoren hyvinvoinnin tukemisessa.
Illat koostuvat kahden oman alansa ammattilaisen puheenvuoroista ja Kasperin asiantuntijan johtamasta vertaistuellisesta keskustelusta. Osallistujat voivat kysyä esittää kysymyksiä illan aikana tai ilmoittautumisen yhteydessä.
10.9. klo 17.15-19.45, Identiteetti ja murrosikä
Identiteetti – Minä ja muut, Arto Pylvä PsM, kouluttajapsykoterapeutti, Tmi Psykologipalvelu Arto Pylväs
Identiteetti vastaa kysymyksiin, kuten kuka olen, mistä tulen, miten muut näkevät minut ja mikä on paikkani maailmassa. Tällä kertaa identiteetti on myös tekosyy päästä puhumaan siitä, miksi ja miten nuoruusikä on merkityksellinen pätkä ihmisen polkua vauvan ja vanhuksen välissä. Ja miten identiteetti voi olla kiinnostava näkökulma yrittäessä ymmärtää henkilöä, joka elää nuoruuttaan tai on joskus ollut nuori.
Moninaisuuden huomiointi hyvinvointia lisäämässä, Teija Ryhtä YTM, nuorisotyön osallisuuden asiantuntija, Seta ry
Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus koskettaa meitä kaikkia. Niiden omakohtainen pohtiminen kuuluu myös nuoruusiän kehitystehtäviin. Mitä jokaisen olisi hyvä tietää moninaisuudesta? Miten moninaisuuden huomioiminen lisää kaikkien nuorten ja perheiden hyvinvointia? Puheenvuorossa käydään läpi perusasiat moninaisuudesta ja seksuaalista suuntautumistaan ja/tai sukupuoltaan pohtivan nuoren tukemisesta.
10.10. klo 17.15-19.45, Omat ja muiden rajat turvan lisäämisessä
Seksuaaliväkivalta- ja häirintä, Sohvi Koivu, Asiantuntija, Nuorten Exit, Exit ry
Yhä useampi nuori kokee elämänsä aikana seksuaaliväkivaltaa. On tärkeää, että nuorella on ympärillään aikuisia, joiden kanssa teemasta voi puhua ja jotka voivat olla tukena seksuaaliväkivallan kokemuksesta eheytyessä. Nuoren kokema seksuaaliväkivalta koskettaa myös vanhempia ja muita läheisiä ja on tärkeää, että myös heillä on mahdollisuus saada tukea omaan jaksamiseensa. Puheenvuorossa käydään läpi perustietoa seksuaaliväkivallasta ja sen vaikutuksista sekä pohditaan, mikä helpottaa seksuaaliväkivallasta puhumista ja nuorten tukemista.
Seksuaalinen väkivalta digitaalisessa ympäristössä, Emma Pösö, Asiantuntija, Lasten suojelu ja Nettivihje, Pelastakaa Lapset ry
Digitaaliset ympäristöt ovat osa lasten ja nuorten arkea. Jotta lasten olisi turvallista toimia digitaalisissa ympäristöissä, on tärkeä tiedostaa niin verkon mahdollisuudet kuin sen haasteet. Pelastakaa Lasten Nettivihjeen päätehtävä on torjua ja estää lapsiin kohdistuvaa seksuaalista väkivaltaa, erityisesti digitaalisissa ympäristöissä. Puheenvuorossa avataan, kuinka digitaalisissa ympäristöissä tapahtuva seksuaaliväkivalta näyttäytyy Nettivihjeelle– Mitä on grooming tai sextortion? Entä lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistava materiaali? Mitä me voimme asialle tehdä?
19.11. klo 17.15-19.45, Erityiset haasteet ja tilanteet huostaanotetun nuoren elämässä
Vuorovaikutus ja roolit lapsen seksuaalisen kasvun ja hyvinvoinnin esteinä ja edistäjinä, Miska Salakka, Kognitiivis-analyyttinen yksilöpsykoterapeutti, seksuaalineuvoja, Tmi Miska Salakka
Monille riidat, jotka toistavat samoja kaavoja, ovat tuttuja niin omien lasten kuin muidenkin läheisten kanssa. Moni myös pohtii, miksi toimii samalla tavalla kuin omat vanhemmat toimivat, vaikka vannoi, että juuri sillä tavalla ei omien lasten kanssa halua toimia. Miksi niin helposti päädymme vuorovaikutuksessa rooleihin, joita emme edes haluaisi ottaa? Puheenvuoro avaa näkökulmia vuorovaikutukseen ja nuoren seksuaalisen kasvun tukemiseen vanhempana.
Kasvatuskumppanuus ja seksuaalikasvatus sijaishuollon kanssa, mitä kaikkea se on ja ei ole, Mikko Ahtila, erityistason seksuaaliterapeutti NACS ja hankevastaava Seksuaalisuuden Kompassi-hanke, ammatinharjoittaja.
Seksuaalikasvatuksen avulla ihminen saa tietoja ja taitoja, joiden kautta hänellä on mahdollisuus pohtia omia asenteitaan seksuaalisuuteen liittyvissä kysymyksissä. Sijaishuollon tehtävänä on kasvatuskumppanuudessa auttaa ja tukea seksuaalikasvatukseen liittyvissä kysymyksissä, niin että lapsen vanhemmalla on riittävät voimavarat ja resurssit lapsen vastata lapsen tarpeisiin seksuaalisuuteen liittyvissä kysymyksissä
ILMOITTAUDU TÄSTÄ