Taloudenhallinta vahvistaa vanhemmuutta

Tiedote | 2.9.2019

Ero on iso elämänmuutos, joka vaikuttaa väistämättä myös raha-asioihin. Yleensä elintaso laskee, ainakin jonkin verran. Joskus rahatilanne kiristyy tuntuvasti ja yksin taloudellisessa vastuussa oleminen voi tuntua raskaalta.

Lasten elämän ei soisi muuttuvan erossa liikaa. Harrastukset voivat olla keskeinen osa kaveripiiriä ja älypuhelin edellytys porukkaan kuulumiselle. Entä jollei ole enää varaa asua samalla asuinalueella? Kulutuksesta saa myös pika-apua eroon liittyviin lasten ja omiin suruun ja muihin tunteisiin. Aikuisena kuitenkin huolehdit siitä, että arki on taloudellisesti vakaalla pohjalla ja teet päätökset raha-asioista. Miten tehdä vaikeita valintoja ja hallita myös omia tunteita, joita myös rahan niukkuus herättää?

Otteen raha-asioista saa vain tekemällä kaikki rahavirrat näkyviksi. Vanhoja hyviä työkaluja ovat kirjanpito ja budjetointi. Kuulostaako tylsältä? Numerot ovat myös armottomia ja voivat tuntua ahdistavilta. Valitettavasti tiedon puute korvautuu yleensä mielikuvilla, jotka ovat usein hurjempia kuin todellisuus. Lapset huomaavat herkästi aikuisten huolen. He syyllistyvät asioista, joista ei puhuta avoimesti ja luulevat, että vika on heissä.

Taloudenhallinta on elämänhallintaa. Menojen seuraamiseen ja budjetointiin voi jopa koukuttua, kun huomaa miten se vaikuttaa omaan elämään. Numerot auttavat näkemään oman talouden rajojen lisäksi myös sen, mitä voi tehdä toisin. Ei olekaan kyse vain niukistelusta vaan valinnoista. Parhaimmillaan taloudenhallinta lisää itsetuntoa ja -luottamusta. Vaikeudetkin on helpompi hyväksyä, kun tietää tehneensä parhaansa.

Lapsille voi paljastaa raha-asioita heidän ikänsä mukaan. Kun tiedät faktat ja vaihtoehdot, pystyt puhumaan heidän kanssaan rahasta avoimesti ja rehellisesti. Lapsilla pitää olla tunne, että tiedät mitä teet ja, että rahaa käytetään oikeudenmukaisesti, vaikka he evät saisi kaikkea mitä haluavat. Lapset voivat kantaa raha-asioihin liittyviä negatiivisia kokemuksia mielessään vielä aikuisinakin.

Raha on helppo riidan aihe ja pahimmillaan vallankäytön väline. Rahariidat voivat johtaa toisen vanhemman mustamaalaamiseen. Rahan avulla voi pahoittaa ex-puolison mielen ja tehdä kiusaa jopa tieten. Taloudenhallinta auttaa pitämään asialliset välit vanhempien kesken. Tietoisuus ja varmuus ainakin omasta taloudesta antaa itsevarmuutta ja auttaa olemaan provosoitumatta, vaikka toinen ei pystyisikään olemaan asiallinen.

Rahan avulla voi käsitellä arvojaan ja rajojaan. Valintojen tekeminen johtaa omien arvojen pohtimiseen. Kulutukselleen on paljon helpompi asettaa rajoja, jos se tuntuu omien arvojen mukaiselta. Jesper Juulin Viisas lapsesi -kirjan mukaan rajat lapsille kyllä syntyvät, kunhan vanhemmat löytävät ensin omansa. Lapset voivat saada kodista arvokkaan mallin omalle kuluttajuudelleen ja kyvylleen hallita myöhemmin omaa talouttaan ja elämäänsä.

Välineitä talouden seurantaan ja budjetointiin on paljon. Yksinkertaisimmillaan kynä ja ruutupaperi riittää. Maksuton Penno.fi toimii tietokoneella ja puhelimessa. Oman pankin verkkosivuilta tai vaikkapa Marttojen sivuilta löytyy lisää välineitä. Takuusäätiöllä on Facebookissa myös suljettu keskusteluryhmä Hallitse rahojasi.

Luotonkäyttö ei ole aina pahasta. Esimerkiksi yksi kulutusluotto, jolla on selkeä takaisinmaksusuunnitelma voi auttaa kirpeästä tilanteesta eteenpäin. Luottoon liittyy kuitenkin aina riskejä. Budjetointi auttaa tunnistamaan oman maksukyvyn rajat ja paljastaa myös sen, jos velan voi välttää osin tai kokonaan säästämällä.

Kulutusluottojen korkoa rajoitettiin enintään 20 prosenttiin syyskuusta alkaen, mutta vieläkin edullisempaa luottoa on saatavilla. Takuusäätiö myöntää pienlainaa tavanomaisiin hankintoihin ja osassa kuntia on sosiaalista luottoa.

Älä anna velkaongelmille valtaa. Ero on yksi suurimpia syitä velkaongelmiin. Velkakierre nakertaa itsetuntoa ja saa tuntemaan taloudellista turvattomuutta. Tunnista ja tunnusta velkakriisi mahdollisimman pian oman jaksamisen ja lasten vuoksi. Häpeä ja itsepärjäämisen eetos saavat monet yrittämään liian pitkään yksin. Ratkaisukeinoja on pienille ja suurille velkamäärille

Hae apua. Velkojen järjestelyistä, maksuhäiriömerkinnöistä ja perinnästä välittyy helposti vääriä mielikuvia esimerkiksi median kautta. Varmista ammattilaisilta, miten nämä vaikuttavat sinun tilanteessasi ja kysy mitä veloillesi voisi tehdä. Takuusäätiön maksuttomasta puhelin- tai chat-neuvonnasta saa apua anonyymisti. Myös oikeusaputoimistoissa on maksutonta talous- ja velkaneuvontaa. Sieltä saa myös kasvokkaista neuvontaa.

Minna Mattila, viestintä- ja neuvontapäällikkö, Takuusäätiö

Haku